Vinç Muayene

Vinç Muayene


Kaldırma ve iletme ekipmanları kategorisinde olan vinçler, en basit anlatımla ağırlıkları yükseklere kaldırmak için kullanılan bir araçlardır. Genel olarak üç ana parçaya ayrılabilir. Bunlardan birincisi vincin toprağa oturduğu büyük ve ağır gövde, ikincisi gövdeden eğik olarak uzanan bir kol, üçüncüsü de gövde ve kol üzerinde kurulmuş olan çelik halat donanımıdır.

İstenmeyen kazaların ve olumsuz durumları engelleyebilmek için oldukça ağır yükler altında çalışan bu araçların düzenli olarak kontrol edilmesi gerekmektedir. Vinçlerin istenen periyotlarda bakımlarının yaptırılması, hem çalışanların korunması açısından hem de iş yerinin gereksiz maliyetlere katlanmaması açısından gerekli bir uygulamadır. Özellikle vinçlerin en kritik parçaları olan kancalar ve halatlar ayrıca günlük olarak gözden geçirilmelidir.

Vinçler için periyodik kontrollerin yapılması yasal bir zorunluluktur ve istenmeyen bir durum yaşanması halinde, vincin düzenli kontrollerinin yapılmış olup olmaması ilk bakılacak noktadır. Eğer kontrolleri yapılması gerektiği gibi yapılmamış ise işletme sahibi sorumlu tutulacak ve ilgili yönetmeliğe göre ceza düzenlenecektir.

Vinçler ağır yükler altında çalışan ve bu yüzden yıpranma toleransları az olan teçhizatlardır. Vinçlerin ve yardımcı ekipmanlarının kontrollerini mutlaka konusunda uzman yetkili kişiler yapmalı ve çıkan sonuçları raporlamalıdırlar. Bu şekilde aksaklıklar zamanında tespit edilmekte ve güvenliği tehlikeye düşürecek ya da büyük ekonomik kayıplara yok açacak durumlar için önlem alınabilmektedir.

Kullanılan vincin daha önceki periyodik muayenelerinde düzenlenen raporları varsa öncelikle bunlar gözden geçirilir ve herhangi bir uygunsuzluk tespit edilmişse, bu uygunsuzluğun giderilip giderilmediği kontrol edilir. Bunun yanında vinç operatörünün vinci kullanmaya yetkili olup olmadığı kontrol edilir.

Ön kontroller yapıldıktan sonra vincin teknik özelliklerinin kontrolu başlar. Raylı kuleler için ray kontrolleri, vincin tambur ve halatları, kanca, kule vinçlerde kabin ve stant kontrolü yapılır. Dinamik ve statik yük kontrolleri gerçekleştirilir. Sonunda yüksüz durumda fonksiyon kontrolleri yapılır.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından çıkarılan İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği’nde, makinaların çeşitlerine göre, kontrol periyotları, periyodik kontroller sırasında dikkate alınacak kriterler ve ilgili standartlar açıklanmıştır. Buna göre vinçlerin, ilgili standartlarda başka bir süre öngörülmemişse yılda en az bir kere muayene ettirilmesi gerekmektedir. 

Daha kapsamlı bilgi için iletişim adreslerimizden ve telefon numaralarımızdan uzman ekibimize ulaşabilir, her türlü sorunuza yanıt alabilirsiniz.



Randevu veya kapsamlı bilgi için talep oluşturabilirsiniz.

Copyright © 2018 EUROLAB Laboratuvar A.Ş. Teknik Belgelendirme A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.