Sapan ve Çelik Halat Periyodik Muayenesi

Sapan ve Çelik Halat Periyodik Muayenesi


Çelik halatların özellikle şantiyelerde, fabrikalarda ve benzeri işyerlerinde çok farklı kullanım çeşitleri vardır ve kaldırma iletme ekipmanları sınıfında yer alan pek çok makinanında en önemli parçası olarak olmazsa olmazdırlar. Özellikler vinçlerde, çelik halatlar en önemli parçaların başında gelir. Vinçlerdeki bütün yükü çelik halatlar taşır.

Bazen tonlarca yük çeken halatlar, doğru ve kontrollü kullanılmadığında çok büyük kazalara sebep olabilirler. Çelik halatların yoğun kullanım sonucunda ortaya çıkacak aşınma, metal yorgunluğu, korozyon, eğilme, bükülme ve yanlış kullanımdan kaynaklanan birçok nedene bağlı olarak çelik halatların kullanım ömürleri etkilenir. 

Özellikle bazı durumlarda çelik halatların kullanılmaması ve hemen değiştirilmesi gerekmektedir. Mesela paslanma olmuşsa, veya bir nedenle tellerinde kopma, açılma, eğilme gibi ciddi hasar görmüşse, ya da aşırı aşınma durumu görülüyorsa, çelik halatların artık kullanılmaması gerekir. Kopan teller varsa bunlar kesilmeli, kopmuş tel sayısı güvenlik açısından tehlike yaratacak boyutta ise çelik halat değiştirilmelidir.

Bu gibi durumlarda değiştirilmesi ihmal edilen çelik halat pek çok ölümlü kazaya sebep olabilir. Ayrıca halata aşırı yüklenme yüzünden çap değişimleri olmuşsa bu da dikkate alınmalı ve gerekli ise çelik halat değiştirilmelidir. Eğer halatta korozyon tehlikesi varsa, halatların iç yapıları da mutlaka dikkate alınmalıdır. Çelik halatın kullanımdan alınması için kopmuş tellerin sınır sayıları, halat çapına göre ilgili standartlarda gösterilmiştir.

Çelik halatlarda zincirler, elyaf halatları, dokumalar vb. gibi farklı mekanik kombinasyonlar kullanılır ve bunlar sapan olarak adlandırılırlar.  Dikey bağlantı, palamar bağlantı, iki kollu bağlantı, çift kollu bağlantı, dört kollu bağlantı, tek sepet bağlantı, çift sepet bağlantı gibi çok çeşitli sapan kombinasyonları vardır.

Sapanlar yanlış ve kontrolsüz kullanımda can ve mal güvenliği tehlikeye atacak olumsuz durumlar yaratabilir bu nedenle doğru bir kombinasyon yaratmak ve kullanmak çok önemlidir. 

Çelik halatların kullanıldığı her türlü işletmede, zincirler, sapanlar, kasnaklar, kancalar, frenler ve otomatik durdurucular teknik bir eleman tarafından her 3 ayda bir kontrol edilmelidir. İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği’ne göre, işletmelerde kullanılan kaldırma makinaları ve araçları her çalışma öncesinde bu şekilde kontrol edilmek zorundadır

Olası tehlikelerin önüne geçmek ve bir kaza durumunda çalışanların can güvenliğini korumak açısından, yasal düzenlemeler gereğince sapan ve çelik halatların periyodik muayenelerinin, her yıl en az bir kere yaptırılması gerekmektedir. Bu kontrollerin mutlaka makine mühendisleri, makine teknikerleri veya yüksek teknikerler tarafından yapılmış olması gerekir.

Daha kapsamlı bilgi için iletişim adreslerimizden ve telefon numaralarımızdan uzman ekibimize ulaşabilir, her türlü sorunuza yanıt alabilirsiniz.




Randevu veya kapsamlı bilgi için talep oluşturabilirsiniz.

Copyright © 2018 EUROLAB Laboratuvar A.Ş. Teknik Belgelendirme A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.