Personel Asansörü Periyodik Muayenesi

Personel Asansörü Periyodik Muayenesi


Yük ve personel asansörleri iç ve dış cepheler de personel ve yüklerin yüksek katlara güvenli ve kolay bir şekilde taşınması için kullanılırlar. Büyük inşaat projelerinde, yükün taşıma ve boşaltma işlerinde ve kule vincin giremeyeceği bir çok bölge bulunur.  Bu bölgelerde yük ve personel asansörler, Kolay kurulup sökülmesiyle verimliliği artırmakta, işgücü ve zaman tasarrufu sağlamaktadır. 

Çalışma yüksekliği 150 metreye kadar çıkabilen personel ve yük taşıma asansörlerinin tek veya çift kabinli modelleri yanında farklı motorlara ve hızlara sahip modelleri de bulunmaktadır. Çift kabinli personel ve yük asansörleri, tek kolon üzerinde birbirinden bağımsız olarak hareket edebilirler. Bu şekilde kısa zamanda, çok fazla iş, en ekonomik şekilde yapılmış olmaktadır.

Maksimum güvenlikle donatılan bu asansörler, kolonlar üzerine monte edilmiş kremayer dişli mekanizması ile kendinden frenli redüktörlü motorlar vasıtasıyla yukarı aşağı hareket ederler. Yük ve personel asansörlerinde kullanılan kolonlar ve ana ünite şasesi sıcak daldırma galvanizli olması nedeniyle paslanmaya karşı dayanıklıdır. Yük ve personel asansörlerinde makinanın ve motorların ömrünü uzatmak maksadıyla; maksimum taşıma kapasitesinin aşılmasını engellemek için aşırı yük sensörleri, yumuşak kalkış ve duruş imkanı sağlamak için hız kontrol cihazı bulunmaktadır.

Personel ve yük taşıma asansörleri, motorlu fren sistemi, paraşüt fren sistemi, aşırı yük uyarı sistemi, ani düşüşlere karşı zeminde darbe sönümleyici sistemi, kabinlerin içinde çift kontrol sistemi gibi çok sayıda güvenlik sistemine sahiptir. Ayrıca bu asansörlerde, kapılarda güvenlik önlemleri, gerektiğinde motor frenlerinin elle boşaltılması, kablo kılavuz arabası, alt ve üst seyir limit sınırlayıcı güvenlik sistemleri gibi bir dizi güvenlik ve pratiklik sağlayan önlemler alınmıştır.

Personel ve yük asansörlerinin, çalışanların ve taşınan yükün can ve mal güvenliğini tehlikeye düşürmemesi gerekmektedir. Bunu sağlamak üzere Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Asansör İşletme, Bakım ve Periyodik Kontrol Yönetmeliği çıkarılmıştır. Bu yönetmelik, asansörlerin işletilmesi, bakımı ve periyodik muayeneleri konusunda uyulması gereken kuralları içermektedir.

İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği, iş ekipmanlarının sağlıklı ve güvenlikli kullanımı için uyulması gereken koşulları açıklamaktadır. Buna göre personel ve yük taşıyan asansörlerin, ilgili standartlarda başka bir süre öngörülmemişse her yıl bir kere kontrol ettirilmesi gerekmektedir.

Personel ve yük asansörleri, kaldırma ve iletme araçları grubunda sayılmıştır. Yönetmeliğe göre kontrol ve muayene işlemleri, mutlaka makine mühendisleri, makine teknikerleri veya yüksek teknikerler tarafından yapılmalıdır. Bu asansörlerin elektrik ile ilgili kısımlarının ise bu konuda yetkili kişiler tarafından kontrol etmesi gerekir.




Randevu veya kapsamlı bilgi için talep oluşturabilirsiniz.

Copyright © 2018 EUROLAB Laboratuvar A.Ş. Teknik Belgelendirme A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.