Paratoner Kontrolleri Muayene

Paratoner Kontrolleri Muayene


İlk olarak 1749 yılında ABD’li bilim insanı Benjamin Franklin tarafından geliştirilen paratonerler günümüzde inşa edilen yapıların yıldırım düşmelerine karşı korunmasında yaygın olarak kullanılmakta. Fiziksel yapı olarak binaların tepelerinde gördüğümüz gibi bir çubuğun ucuna tutturulmuş sivri bir metalden oluşmaktadır. Çubuk, yapıların elektrik iletim hatlarından bağımsız bir şekilde alüminyum veya bakır bir kablo ile toprağa gömülü olan bir iletken ızgaraya bağlanır.

Yıldırımdan koruma sistemlerinin amacı bir binayı içindeki elektrik tesisatını, içindeki elektronik cihazları ve sakinleri de dahil olmak üzere doğrudan şimşek çakmalarına karşı korumaktır. Şimşekteki enerjinin boşaltılması için enerjinin zemine güvenli bir yol izleyerek geçiş yapması gerekir.

Yıldırımlar paratonerin olduğu bölgelerde deşarj olmak için çok düşük dirençli bir yol olan paratonerlerin takılı olduğu iletim hattını seçerler. Bu şekilde yüksek akımın binadaki sistemlere zarar vermeden toprağa akması sağlanır.

Paratonerlerden beklenen yararı elde edebilmek için yılda en az bir kere ehliyetli kişiler tarafından kontrol edilmesi gerekmektedir. Bu zorunluluk Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın çıkardığı İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği’nde ifade edilmiştir.

Radyoaktif paratonerler, aktif paratonerler ve faraday kafesi gibi çeşitleri olan paratonerler birçok bina, ev, fabrika, kule ve hatta uzay aracı fırlatma rampalarında sıklıkla kullanılmaktadırlar. Genellikle yıldırımdan korunma tesisatı ile topraklama tesisatı birlikte kontrol edilir. Radyoaktif paratoner başlığı sinyal testi radyasyon ölçüm aracı ile yapılır. Aktif paratonerler için cinsine göre farklı testler uygulanır. Ancak başlık testi mutlaka yapılır.

Ayrıca her iki paratoner türü için fiziki kontroller yapılır. Paratoner topraklama tesisat dirençleri ölçülür ve istenen kriterler ile karşılaştırılır. Yıldırımdan korunma sistemleri, yıldırım risk raporuna göre hazırlanan projeye uygun şekilde kurulur. Bu nedenle kontrol elemanları kontrol öncesinde binanın yıldırım risk raporunu da görmek isterler.

Daha kapsamlı bilgi için iletişim adreslerimizden veya telefon numaralarımızdan uzmanlarımıza ulaşabilirsiniz.



Randevu veya kapsamlı bilgi için talep oluşturabilirsiniz.

Copyright © 2018 EUROLAB Laboratuvar A.Ş. Teknik Belgelendirme A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.