Monoray Vinç Periyodik Muayene

Monoray Vinç Periyodik Muayene


Monoray vinçler, sabit vinçlerin aksine yer değiştirebilen, hareketli vinçlerdir. Tekerlekli ve motorlu bir araçtır. Araba ve vinç kısmı olmak üzere iki ana bölümden oluşur. Profil ya da tek kiriş köprülü vinçler üzerinde dikey ve yatay eksenlerde çalışabilen askılı tip olarak bilinen vinçlerdir. Monoray vinçler 4 ya da 6 eksende çalışabilirler.

Kolayca montajı yapılabilen bu makinelerin bakımı da oldukça basittir. Modellere göre manyetik ve diskli frenler sayesinde hareket esnasındaki vincin yumuşak şekilde durma kabiliyeti vardır. Böylece emniyetli kaldırma ve taşıma sağlanır. Sessiz çalışır, gürültü yapmaz.

Ayrıca uzun ömürlü olması da en çok tercih edilen sebeplerindendir. Avrupa Birliği standartlarına uygun üretilen kaldırma makineleri arasındadır. Vinç kısımları, vince askılı kumanda ile kontrol edilir. Dilerseniz uzaktan kumanda da entegre edilebilir.

Temel prensip olarak düz veya eğimli bir hat üzerinde yük taşımada kullanılırlar. Sanayide kullanılan monoray vinçlerde genelde çelik halatlar, caraskal’larda ise zincir kullanılmaktadır. Zincirli tip monoray vinçler, kompakt ve daha küçük yapıda olduklarından, küçük tonajlı ve genelde üç tona kadar yüklerin taşınmasında tercih edilmektedir.

Çalışmalar sırasında vinç çevresinde yeterince güvenlik sağlanması çok önemlidir. Vatandaşların yanlışlıkla giremeyeceği, kalabalıktan soyutlanmış, yaya ve araç yolunda risk oluşturmayacak biçimde, çalışma sahası gerekirse yeniden düzenlenmelidir.

Dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de monoray vinçlere en çok inşaat alanlarında rastlanır. Tonlarca ağırlığı dakikalar içerisinde, metrelerce yüksekliğe çıkartabilen bu makineler kule vinçlerin montajında ya da sökülmesinde de kullanılırlar. Hem ağır yük taşıdıklarından hem de elektrikle çalıştıklarından, çalışanlarda sağlık riski yaratmamak için, monoray vinçlerin düzenli kontrolleri yaptırılmak zorundadır. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yayınlanan İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği’nin Ek 3 Bakım, Onarım ve Periyodik Kontroller İle İlgili Hususlar başlıklı ekinde, monoray vinçler, kaldırma ve iletme araçları grubunda yer almaktadır.

Buna göre, ilgili standartlarda eğer aksi belirtilmemişse, monoray vinçler, beyan edilen yükün en az 1,25 katını, güvenli bir şekilde kaldıracak ve askıda tutabilecek güçte olmalıdır. Monoray vinçlerin bu yüke dayanıklı ve yeterli kuvvette yük frenleri de bulunmak zorundadır. Yapılacak düzenli kontrollerde bu noktalara mutlaka bakılmaktadır.

Monoray vinçlerin düzenli kontrolleri, makine mühendisleri, makine teknikerleri veya yüksek teknikerler tarafından yapılır.  İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği’ne göre monoray vinçlerin, ilgili standartlarda eğer aksi belirtilmemişse, yılda en az bir kere kontrol ettirilmesi gerekmektedir.

Kontrol işlemlerine başlanırken, monoray vincin önceki muayene raporları incelenir. Daha önce tespit edilen uygunsuzluklar mutlaka giderilmiş olmalıdır. Arkasından monoray vincin gözle kontrollerine geçilir. Daha sonra monoray vincin elektrik düzenekleri ve mekanik kontolleri yapılır. Bir sonraki adım, monoray vincin fonksiyonel kontrolleridir. Yüksüz ve yüklü durumlarda dinamik ve statik kontrolleri yapılır.

Daha kapsamlı bilgi için iletişim adreslerimizden ve telefon numaralarımızdan uzmanlarımıza ulaşabilirsiniz.



Randevu veya kapsamlı bilgi için talep oluşturabilirsiniz.

Copyright © 2018 EUROLAB Laboratuvar A.Ş. Teknik Belgelendirme A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.