Manlift Periyodik Muayenesi

Manlift Periyodik Muayenesi


Akü yada dizel motor ile çalışabilen, daha çok düz zeminlerde çalışmaya uygun, makaslı platformu sayesinde personeli aracın özelliğine göre 8m ila 22m yüksekliklere kadar çıkartabilen ve rahatlıkla işini icra etmesine yardımcı olan araç tipidir. Platform boyutları da yapılan işin gerektirdiği şekilde 3 metre ile 5 metre arasında olabilir. Ayrıca platformlar, uzama ve kısalma özelliklerine sahip olabilir. 

Yükleme alanlarında veya fabrikalarda da oldukça sık kullanılırlar. Yüksekte kaynak yapma veya rulo ile boya yapma gibi işlerde tercih edilir. Bir anlamda hareketli iskele görevi görmüş olur. Aşırı rüzgar veya başka nedenlerle olabilecek titreşimler, aşırı yükleme, çarpma gibi beklenmedik durumlarda manliftler kendini kilitler. Bu şekilde olası kazaların önüne geçilmiş olur.

Manlift, insan taşıdığı için iş sağlığı ve güvenliği açısından oldukça risklidir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından çıkarılan İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği eki, Ek 3 Bakım, Onarım ve Periyodik Kontroller İle İlgili Hususlar başlıklı ek, manliftleri, kaldırma ve iletme araçları grubunda göstermiştir. Bu şekilde manliftlerin, başka yasal düzenlemelerde farklı bir süre belirtilmemişse, her yıl en az bir defa periyodik kontrol ve muayenelerinin yapılması gerekmektedir.

Manliftlerin, diğer platformlarda ve iş teçhizatlarında olduğu gibi her yıl yapılması gereken muayeneleri mutlaka yetkili kişiler tarafından yapılmış olmalıdır. Yönetmelikte açıklandığı şekilde, kontrol ve muayene işlemleri makine mühendisleri, makine teknikerleri veya yüksek teknikerler tarafından yapılmamış ise ne yapılan kontroller ne de düzenlenen raporlar geçerli kabul edilmezler.

Daha önceden kullanımda olan manliftlerin varsa önceki kontrol raporları incelenir ve öncelikle daha önce tespit edilen uygunsuzluklar varsa bunların giderilip giderilmediği kontrol edilir. Sonra manliftler görsel olarak kontrol edilir. Gözle görülen bir kusurunun veya bağlantılarında bir sorunun olup olmadığı kontrol edilir. Arkasından mekanik ve fonksiyonel kontroller yapılır. Yüklü ve yüksüz olarak beklenen fonksiyonları yapıp yapmadığı kontrol edilir.

Daha kapsamlı bilgi için iletişim adreslerimizden ve telefon numaralarımızdan uzman ekibimizle iletişime geçebilirsiniz.



Randevu veya kapsamlı bilgi için talep oluşturabilirsiniz.

Copyright © 2018 EUROLAB Laboratuvar A.Ş. Teknik Belgelendirme A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.