Kriko Periyodik Muayenesi

Kriko Periyodik Muayenesi


Büyük yüklerin krikonun özelliğine göre istenilen yüksekliğe kaldırılması mümkündür.  Ağır olan herhangi bir şeyi yukarıya kaldırmaya yarayan, dişli, vidalı, elektrikli, hava basıncı ile çalışan,hidrolik yağ basıncı ile çalışan bir aygıttır. Kriko insan gücü ile kaldırılamayan ve uzun süre tutulamayan yükleri kaldırmak için kullanılır, genellikle otomobil ve araçlarda kullanılır. Araba Damperlerinde kullanılan pistonlarda bir kriko çeşididir.

Hidrolikli krikolarda krikonun yan tarafında bulunan kaldırma destek kolunu yukarı doğru kaldırdığımızda piston haznesine yağ dolar kolu aşağı bastırınca hazinedeki yağ sıkışarak pistonu yukarı doğru kaldırır, bu işlem pistonu istediğimiz seviyeye getirinceye kadar devam eder. Kaldırma işlemi bitince piston altında bulunan yağın hazneye akıtılma vanası çevrilerek piston aşağı doğru iner.

Hidrolik krikoların yanısıra en çok kullanılan bir diğer kriko tipi de mekanik krikolardır. Mekanik krikolar kaldırma işlemi mekanik olarak gerçekleştirilen bu krikoların içinde yağ veya hidrolik bir sistem yoktur. Bunun yanında krikolar, kullanım yerine ve kaldıracağı yükün ağırlığına ve özelliklerine göre, çok çeşitli boyutlarda ve şekillerde üretilmektedir. 100 tona kadar kaldırma gücü olan krikolar vardır.

Doğru kullanılmadığında ve düzenli denetlenmediğinde, özellikle işyerlerinde krikolarda can ve mal güvenliğini tehlikeye atabilir. Hidrolik sistemle çalışan ve çok büyük ağırlıkların altına giren krikolar, sıkıştırılan sıvı üzerine uygulanan basınç esası ile çalışmaktadır. Bu nedenle krikoların çalışanların ve işletmenin güvenliği bakımından periyodik bakımlarının mutlaka yaptırılması gerekmektedir.

İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği, bu yönde yasal düzenlemeleri getirmektedir. İşyerlerinde kullanılan iş araç ve gereçleri ile ilgili sağlık ve güvenlik yönünden uyulması gereken minimum koşullar bu yasal düzenlemelerde yer almaktadır. Bir yandan insan sağlığı ve çalışan güvenliği bakımından diğer yandan mal güvenliği bakımından olası riskleri ortadan kaldırmak için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından çıkarılan bu yasal düzenlemelere uymak zorunludur.

İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği ekinde yer alan tablolarda (Ek 3 Bakım, Onarım ve Periyodik Kontroller İle İlgili Hususlar), krikolar, kaldırma ve iletme araçları grubunda yer almaktadır. Bu yüzden krikoların, ilgili standartlarda başka bir süre öngörülmemiş olması halinde, yılda en az bir kere periyodik kontrol ve muayanelerinin yaptırılması gerekmektedir.




Randevu veya kapsamlı bilgi için talep oluşturabilirsiniz.

Copyright © 2018 EUROLAB Laboratuvar A.Ş. Teknik Belgelendirme A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.