Söz konusu gıda olduğunda, üretiminden tüketimine kadar her türlü süreçte tartışmasız en önemli nokta hijyen konusudur. Sağlıksız ve hijyenik olmayan gıdalar insan sağlığını olumsuz etkileyerek kitlesel olarak büyük sağlık sorunlara yol açabilirler. Milyonlarca insanın çeşitli besin ihtiyaçları gidermek için hergün binlerce ton gıda üretilip tüm bu ürünlerin sofralara gelene kadarki lojistik işlemleri yapılmaktır.
Gıda zinciri denilerek ifade edilmek istenen aslında bir ürünün, tarladan başlayarak yenmek üzere masaya gelinceye kadar olan çeşitli işlem süreçlerinin tamamını ifade etmektedir. Kısaca gıda maddelerinin üretiminde, tarladan başlayıp, hazırlama, işleme, üretim, ambalajlama, depolama, taşıma, dağıtım ve nihayet piyasaya sunulma aşamalarının tümüne gıda zinciri denmektedir.
Tüm bu gıda zincirinin her türlü aşamasında, gıdanın amaçlanan kullanımına uygun olarak üretilip, insanlar tarafından tüketildiği zaman, bir sağlık sorununa neden olmayacağı, insanlara zarar vermeyeceği konusunda tereddüt duymamak gerekir. Gıda güvenliği bunu gerektirmektedir. İşte gıdaların üretilmesi ve kullanıma sunulması sırasında bu şekilde güvenli olmalarını garanti altına alan sistemler, gıda güvenlik sistemleridir.
Üstün körü testlere, bölgesel denetimlere böylesine hassas bir konuda asla güvenilemez. Gıda konusu öylesine hassas bir konudur ki, üretilen mal veya hizmetin bir kısmının analiz edilmesi ile doğru sonuca ulaşmak mümkün değildir. Üretimin tüm aşamalarını içine alan daha sistematik bir yönteme ihtiyaç bulunmaktadır. Bu ihtiyaçtan yola çıkarak önce Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları sistemi tasarlanmıştır (Hazard Analysis and Critical Control Points). Kısaca HACCP olarak isimlendirilen bu sistem, bir ölçüde beklentileri karşılayacak, sistematik ve mantıksal bir sistemdir.
Gıda konusu lokal bir konu değil, tüm ülkeyi ve hatta ihracat - ithalat düşünüldüğünde tüm ülkeleri kapsayan küresel bir konudur. 2005 yılında Uluslararası Standartlar Organizasyonu gıda sektöründe faaliyet gösteren kuruluşların daha güvenli ve sağlıklı gıda üretimi konusunda uyması gereken standartları belirlemiş ve ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi’ni hayata geçirmiştir. Gıda üreten kuruluşlar da üretimin her aşamasında hijyen koşullarına uygun üretim yaptıklarını kanıtlamak için, işletmelerinde Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi kurmak istemektedirler.
Gıda zinciri boyunca her aşamada gıda güvenliğini sağlamaya yönelik bu sistem aynı zamanda HACCP prensiplerini de kapsamaktadır. HACCP prensipleri, gıda üretiminin sadece üretim aşamasını esas almaktadır. HACCP Belgesi, sadece imalat yapan firmalar için geçerlidir. Bir ISO standardı değildir ve HACCP sistemi uluslararası alanda akredite değildir. 2006 yılından sonra HACCP Belgeleri geçerliliğini kaybetmiştir ve bu belgeye sahip kuruluşlar ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi standartlarına dönmeye başlamıştır. Bu standartlar sayesinde, bir kuruluşun gıda güvenliği konusundaki ilgili bütün yasal düzenlemelere uygun hareket ettiği de ortaya konmuş olmaktadır.
Gıda güvenliği konusunu benimsemiş, üretim faaliyetlerinde standart bir düzen kurmak amacı ile ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi’ni kurmuş olan bir firma, bir belgelendirme kuruluşu aracılığı ile ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Belgesi edinebilir. Bu belge kuruluşun uluslararası standartlarda üretim yaptığını ortaya koyacağı için, kuruluşun bütün dünyada ticaret yapması daha kolay olur.
Daha kapsamlı bilgi için iletişim adreslerimizden ve telefon numaralarımızdan uzman ekibimize ulaşabilir, her türlü sorunuza yanıt alabilirsiniz.