Basınçlı Ekipmanlar Hidrostatik Basınç Testleri

Basınçlı Ekipmanlar Hidrostatik Basınç Testleri


2002 yılında AB pazarından piyasaya sunulacak olan basınçlı ekipmanlar için 97/23/EC Basınçlı Ekipmanlar Direktifi (Pressure Equipment Directive) esas alınarak, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından aynı yıl Basınçlı Ekipmanlar Yönetmeliği (97/23/AT) çıkarılmıştır. Avrupa Birliği ülkelerinde piyasaya sunulacak basınçlı ürünlerin, direktif kriterlerine uygun olması zorunluluğu bulunmaktadır. 

İlgili direktifin hükümlerine uymayan ürünlerin pazara sürülmesine izin verilmemektedir. Avrupa Birliği’ne uyum çalışmaları kapsamında bu düzenlemeler de hukukumuza uyarlanmıştır.

İnsan sağlığı ve çalışan güvenliği açısından basınçlı ekipmanlar, gerekli denetimleri yapılmaz yada doğru kullanılmaz ise ölümlü kazaya dahi sebep olabilen tehçizatlardır. Özellikle sanayide çok kullanılan basınçlı kaplar, doğru kullanılmaması halinde bunların patlaması bomba etkisi yaratır ve çevredeki insanlara ve eşyalara büyük zarar verir.

Kontrolleri zamanında ve uygun şekilde yapılmamış olması, güvenli ürün yerine ucuz ürün tercih edilmiş olması, talimatına uygun kullanılmamış olmsı, günlük kontrolleri yapılmamış olması, eğitimli olmayan kişiler tarafından kullanılmış olması vb. gibi çeşitli sebeplerden çok tehlikeli, iş güvenliğini tehdit edecek durumlar ortaya çıkabilir. 

Tüm yasal düzenlemeler ve yönetmenlik dahil olmak üzere basınçlı kaplar için hidrostatik deneme basıncı deneyleri yapılmasını istemektedir. Bu deneylerin, basınç deney işlemleri ve güvenlik konularında eğitimli kişiler tarafından yapılması gerekmektedir. Aynı zamanda deneyler yapılırken, uygun deney araçlarının kullanılması, deneyler için uygun tesislerin kullanılması ve söz konusu basınçlı ekipmanların kullanım klavuzlarına vakıf kişiler tarafından testlerin yapılması gerekmektedir.

Basınçlı ekipmanlar denildiğinde boyutundan ötürü pekte akla gelmeyecek olan yangın söndürücülerde basınçlı ekipman sınıfında ve tehlike olabilen bir tehçizattır. Yangın söndürücünün gövdesi veya dış bölümü aşağıda açıklanan koşullardan birini veya birkaçını sağlıyorsa, bu yangın söndürücü için hidrostatik basınç testleri yapılmasına gerek yoktur, derhal imha edilmelidir:

Lehimle, kaynakla veya benzer bir yöntemle yama veya onarım yapılmışsa
Silindir gövdesi ve dış yüzeyinde kaynak yerleri hasar görmüşse
Üzerinde çukurlaşma olacak şekilde korozyon mevcutsa
Yangın söndürücü bir yangına maruz kalmışsa
Paslanmaz çelikten bir yangın söndürücüde, kalsiyum klorür tipli söndürücü madde kullanılmışsa
Yangın söndürücü uzun süre kullanılmamışsa

Basınçlı ekipmanlar sınıfında değerlendirilen yangın söndürücü araçların 10 yılı geçmeyecek aralıklarla hidrostatik basınç testlerine tabi tutulması gerekmektedir. Ancak bahsedilen yönetmelikte açıklanan kriterler ve standartlar, sadece düzenli yapılması gereken testlerin değil, hidrostatik basınçlı testlerin de konusunda uzman kişiler tarafından yapılmasını istemektedir.

Daha detaylı bilgi için lütfen basınçlı ekipmanlar yönetmeliğini inceleyebilir yada bize ulaşarak uzmanlarımızdan her türlü sorunuz için yanıt alabilirsiniz.





Randevu veya kapsamlı bilgi için talep oluşturabilirsiniz.

Copyright © 2018 EUROLAB Laboratuvar A.Ş. Teknik Belgelendirme A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.