AS 9100 Uzay ve Havacılık Kalite Yönetim Sistemi

AS 9100 Uzay ve Havacılık Kalite Yönetim Sistemi


Havacılık sektörü güvenlik bilinci açısından en titiz davranan sektördür. Sürekli kamuoyunun dikkatini çeken ve hata olasılığının sıfır olması gereken bu sektörün her alanında yüksek kalite beklentileri bulunmaktadır. Ancak bu taahhüdün sağlanması için de bağımsız bir belgelendirme sistemine ihtiyaç duyulmuştur. Bu belge bir yandan güvenlik kalitesini temin ederken bir yandan da işletmelere yeni iş fırsatları yaratmaktadır.

AS 9100 standardı bir Kalite Yönetim Sistemi standardıdır ve tamamen ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi üzerine kurulmuştur. Ancak uzay, havacılık ve savunma sektörlerine özgü tanımlamalar, kriterler ve ilaveler içermektedir. AS 9100  kaliteyi geliştirerek havacılık/uzay endüstrisi üreticilerinin yapısını güvence altına almak amacıyla havacılık/uzay endüstrisi tarafından yazılmıştır. Bu standart Avrupa ‘da EN 9100; Amerika ‘da AS 9100 ve Uzak Doğuda SJAC 9100 adıyla yayınlanmıştır.

Aslında bu sistem en çok bilinen yönetim sistemlerinden olan ISO 9001 ‘in test edilmiş ve onaylanmış temel yapısını esas almış olup, sivil/askeri havacılık ve uzay çalışmalarının gerektirdiği özgün gereklerle tamamlanmıştır. Bu yapı, ISO 9001 kalite yönetim sistemine sahip olan kuruluşların; büyük değişiklikler yapmalarına gerek kalmaksızın, AS 9100 standardını uygulamalarına olanak verir.

Haberleşme, savunma, gökbilim ve hava trafiği gibi birçok amaca hizmet eden, uzaya gönderilen araçların tasarımını, gönderilmesini, yörüngeye yerleştirilmesini ve yararlı bilgilerin yeryüzüne aktarılmasını kapsayan teknolojiler uzay teknolojileri kapsamında değerlendirilir. Bunun yanı sıra havacılık teknolojileri, uçabilen araçların tasarlanması, üretilmesi ve uçabilen araçlara dair teknolojiler üretilmesini kapsamaktadır.

Önrnek vermek gerekirse, yolcu uçakları, savaş ucakları, cephane taşıyan uçaklar, insansız hava araçları, hava destek araçları ve helikopterler gibi. Öte yandan uzay ve havacılık teknolojileri, bilişim teknolojileri, elektronik ve haberleşme teknolojileri, kara, deniz, deniz altı ve hava platform teknolojileri, stratejik malzeme teknolojileri, itki, güç ve enerji teknolojileri, geleneksel olmayan sistem, üretim teknolojileri ve nanoteknoloji, biyoteknoloji, biomedikal ve sağlık teknolojileri ve hava trafik sistemleri teknolojisi gibi birçok teknoloji ve bilim dalı ile de yakından ilgilidir. 

Uzay ve havacılık sektörü ar-ge 'nin en fazla ve en etkili olduğu sektördür. Günümüzde kullanılan birçok teknoloji uzay ve havacılık sektörü ar-ge çalışmalarının yan ürünü olarak ortaya çıkmıştır. Bu alanda yapılan çalışmalar, 2050 yılında diğer gezegenlere insanlı uzay uçuşlarını ve ayrıntılı gezegen incelenmelerini hedeflemektedir.

Şu an uzay ve havacılık teknolojileri konusunda çalışmalar çok ağır adımlarlada olsa ülkemizde yapılmaktadır ancak genel olarak bu sektör fazlası ile dışa bağımlıdır. Henüz istenen düzeye ulaşmasa da 2000’li yılların başlaması ve çeşitli devlet taraflı destekler sayesinde ülkemizde artık özel sektör de bu alana yatırım yapmaya başlamıştır.

Uzay ve havacılık teknolojileri dünyada ve ülkemizde bu şekilde gelişirken diğer yandan da bu yöndeki faaliyetlerin belli bir sistematiğe kavuşmasını sağlamak yönünde bir takım çalışmalar başlamıştır. Bu yönde ilk standart çalışması, yukarıda da bahsedildiği üzere, Uluslararası Kalite Grubu Havacılık ve Uzay Sanayisi tarafından geliştirilen AS 9100 Havacılık ve Uzay Sektörü Kalite standardıdır.

Daha kapsamlı bilgi için iletişim adreslerimizden ve telefon numaralarımızdan uzman ekibimize ulaşabilir, her türlü sorunuza yanıt alabilirsiniz.





Randevu veya kapsamlı bilgi için talep oluşturabilirsiniz.

Copyright © 2018 EUROLAB Laboratuvar A.Ş. Teknik Belgelendirme A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.