Kule Vinç Topraklama Periyodik Muayenesi

Kule Vinç Topraklama Periyodik Muayenesi


Kule vinçlerin çalışma sahaları özellikle yüksekliği fazla olan yerlerdir. Genel olarak yapı işlerinde kullanılmaktadır. Kule vinçleri kullanım alanlarına göre çeşitlilik göstermektedir. Tepe kuleli, tepe kulesiz, kendi kendini kurabilen tipleri vardır. Tepe kuleli ve tepe kulesiz vinçlerin hidrolik tırmanma sistemi kullanılarak kendi kendine yükselebilen tipleri vardır.

Kendi Kendine Yükselebilen Kule Vinç; Sabit yükseklikte durabildikleri gibi bina yükseldikçe onunla birlikte yükselebilmektedir. Yapıya belirli aralıklarla atılan bağlantı elemanları ile sabitlenirler. Kule vinci yükseltilmek istendiğinde gövde üzerinde bulunan tırmanma kafesi ile yapıya modüler olan kule elemanları eklenerek bu işlem gerçekleştirilir.

Fabrikalar, tersaneler ve limanlar gibi birçok alanda da kullanılan kule vinçler, yapı işyerlerinin vazgeçilmez araçlarından biridir. İnşaat sektöründe kullanılan vinçler genel olarak mobil vinçler, kule vinçler veya gırgır vinçlerdir. Mobil vinçlerin yüksek kapasitili olanları bin ton yük kaldırabilmekte ve yükseklikleri 75 metreye kadar çıkabilmektedir. Ancak kule vinçler en çok tercih edilen vinç modelidir.

Genellikle inşaat işlerinde ve çeşitli fabrika, tersane vb. işyerlerinde çalıştırılan kule vinçler doğru kullnılmadığında ve düzenli olarak kontrol edilmediğinde çok ciddi tehlikelere yol açabilirler. Hali hazırda kule vinçlere her yıl yapılması gereken periyodik muayenenin yanı sıra, aynı zamanda bu cihazla elektrikle birlikte çalıştıkları için ayrıca topraklama konusunda da periyodik olarak muayene edilmeleri gerekir.

Özellikle şantiye ve benzeri yerlerde elektrik çarpması neticesinde ölümlü kaza oranı hiç azımsanmayacak kadar yüksektir. Kule vinçler de elektrikle çalıştıkları için insan sağlığı ve çalışan güvenliği açısından periyodik topraklama muayenelerinin yapılması gerekmektedir. İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği ve Elektrik Tesislerinde Topraklamalar Yönetmeliği bu zorunluluğu getirmiştir.

Topraklama işlemleri, kule vinçlerde bir elektrik kaçağı olması durumunda, elektrik akımının insanların üzerinden değil, direnci daha az olan toprak hattı üzerinden geçmesini sağlamak için yapılmaktadır. Bu şekilde çarpılma tehlikesi ortadan kaldırılmış ve çarpılma yüzünden ölüm olaylarının önüne geçilmiş olur.


Daha kapsamlı bilgi için iletişim adreslerimizden ve telefon numaralarımızdan uzmanlarımıza ulaşabilirsiniz.



Randevu veya kapsamlı bilgi için talep oluşturabilirsiniz.

Copyright © 2018 EUROLAB Laboratuvar A.Ş. Teknik Belgelendirme A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.