Kompresör çıkışındaki basınç dalgalarını absorbe eden hava deposuna hava tankı denilir ve stabil hava basıncı sağlamaya yarar. Kompresör kapasitesini aşan ani hava taleplerinin karşılanabilmesi için gereken miktarda havayı depolar. Hava deposu kapasitesi kompresör kapasitesine ve hava talebinin şekline bağlı olarak saptanır.
Hava deposunun litre olarak kapasitesi vidalı kompresör ya da pistonlu kompresörün litre/saniye olarak kapasitesinin 6 katından 10 katına kadar seçilebilir. Hava deposunun ikinci faydası; hava içindeki nemin yoğuşmasını ve oluşan yoğuşumun (kondenstatın) boşaltılmasını kolaylaştırmasıdır. Nemin yoğuşması sonucunda hava deposu dibinde toplanan su traplar vasıtasıyla sistem dışına atılmalıdır.
Hava tanklarının ve kompresör testlerinin her yıl en az bir kere yaptırılması gerekmektedir ve standartlarda aksi belirtilmemişse testler sırasında, işletme basıncının 1,5 katı fazlası uygulanır. Yine de hava tanklarının kullanıldığı işletmenin özellikleri ve koşulları ve iş ekipmanının özellikleri göz önüne alınarak, hidrostatik test yapma imkanı bulunamıyorsa, hidrostatik test yerine standartlarda belirtilen tahribatsız muayene yöntemleri de uygulanabilir. Muayene ve kontroller sonrasında düzenlenecek raporlarda bu durumun gösterilmesi gerekmektedir.
Yanlış anlaşılan noktalardan biride, yalnızca hava tankının periyodik kontrolü yapılmakta, kompresöre periyodik kontrol yapılmasına gerek olmadığı düşünülmektedir. Kompresörlerin de kendi basınçlı bölümleri bulunmakta olduğundan bu oldukça yanlıştır. Kompresörlerede mutlaka ayrıca muayene yapılmalıdır.
Hava tanklarının hidrostatik testi yapılırken, hava tankının içindeki hava boşaltılır ve emniyet ventili sökülür. Hava tankının basınçlı hava çıkışı kapatılır ve içinde hava kalmayacak şekilde su ile doldurulur. Daha sonra hava tankına bir test pompası bağlanır ve tank basıncı işletme basıncının 1,5 katına kadar basınç uygulanır. Bu şekilde tank gerekli bir süre bekletilir. Bu süre içinde hava tankının basıncında bir düşme görülmemelidir.
Tankta herhangi bir sızıntı, kaçırma, deformasyon ve emniyet ventilinde bir sıkıntı gözlenmemelidir. Hava tanklarının periyodik kontrolü mutlaka makine mühendisleri, makine teknikerleri veya yüksek teknikerler tarafından yapılmak zorundadır. Bu kişilerin bilgileri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na elektronik ortamda kayıt edilmiş olmalıdır.
Daha ayrıntılı bilgi ve her türlü sorunuza yanıt alabilmek için uzman ekibimizle iletişime geçebilirsiniz.