RoHS Belgesi

RoHS Belgesi Nedir


Tüm firmaların, herhangi bir yasal düzenleme olmasa dahi, çevreye ve insan sağlığına duyarlı olmaları beklenir. Ancak gerek ulusali gerekse uluslararası arenada, sadece maddi kazanca odaklı olup, maliyetleri azaltmaktan başka hiç bir konuda hassasiyet göstermeyen binlerce büyük yada küçük hacme sahip üretici firma, çevreye ve insan sağlığına geri dönülmez zararlar vermektedir.

Bunların yanında üretici firmaların, içinde bulunduğumuz çevresel koşullara göz önüne alındığı, geri dönüşüm konusunda da son derece hassas olmaları beklenir. Ancak yine binlerce firmanın henüz bu konuda hiçbir girişimi yoktur ve duyarlılığını gösteren hiçbir faaliyeti olmamıştır. 

Durum böyle olunca, bu olumsuzlukların önüne geçmek için, ülkeler kendi içlerinde ilgili makamlarınca belirli kısıtlamalar ve yaptırımlar getirmiştir. Ancak uluslararası arena de geçerli bir sistem gereksiniminden doğan RoHS, elektronik firmalarının çevreye ve insan sağlığına uygun davranmasını gerektiren direktifler sunar.

RoHS belgesi, Avrupa pazarından dolaşan elektronik ürünlerin zararlı hiçbir element yada kimyasal madde içermemesi gerekliliğini şert koşar. Böylece pazarda tekrar ticaret yapmak isteyen tüm elektronik firmalarının RoHS belgesi alması gerekmektedir. Ülkemizde de RoHS direktifi esas alınarak, Elektrikli ve Elektronik Eşyalarda Bazı Zararlı Maddelerin Kullanımının Sınırlandırılmasına Dair Yönetmelik, kısaca EEE Yönetmeliği yayınlanmıştır.

RoHS Belgesi’ni sadece transistör, konnektör, entegre devre ve bezeri elektronik malzeme üreten firmalar değil, aynı zamanda bu malzemeleri kullanarak baskılı devre, yarı mamul veya mamul ürün yapan üretici firmalar da alabilirler. Burada önmeli kriter, elektronik cihaz üretimi sırasında çevreye zarar vermemek ve kullanım sırasında insan sağlığını tehdit etmemektir.

RoHS belgesi için, akredite bir laboratuvara ürünler ve ürünün tüm parçaları gönderilir. Gerekli testler yapıldıktan sonra ilgili ürün içerisinde yasaklanmış maddeler yok ise ürün RoHS belgesi alabilir. Bununla birlikte kullanımı kısıtlanmış olan kimyasalların ise oranlarının olması gereken aralıklarda olup olmadığına bakılarak analiz neticelerine göre rapor verilir.

Daha kapsamlı bilgi için iletişim adreslerimizden ve telefon numaralarımızdan uzman ekibimize ulaşabilir, her türlü sorunuza yanıt alabilirsiniz.





Randevu veya kapsamlı bilgi için talep oluşturabilirsiniz.

Copyright © 2018 EUROLAB Laboratuvar A.Ş. Teknik Belgelendirme A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.