Organik Tarım

Organik Tarım Nedir


Organik tarım ve iyi tarım uygulamaları birbirinden farklı üretim yöntemleri uygular. Genetiği değiştirilmiş organizma kullanımının yasak olması, izlenebilirlik, hayvan refahı ile kontrol ve sertifikasyon aşamaları gibi pek çok ortak yönleri olsa da, organik tarımdan farklı olarak, İyi Tarım uygulamalarında sentetik kimyasal girdiler (hormonlar, pestisidler dahil tüm bitki koruma ürünleri ve sentetik gübreler) kullanılır. Bu kimyasal girdiler nedeniyle İyi Tarım ürünlerinin insan sağlığı, toprak, su kaynakları ve doğa üzerindeki etkileri organik tarım ürünleri ile karşılaştırılamaz.

Biyolojik, ekolojik, bio gibi farklı kelimelerle tanımlanan "Organik Tarım", tarımsal üretimde artan kimyasal gübre ve ilaç kullanımının doğa ve insan sağlığı üzerinde yarattığı olumsuz etkilerin ve ticari problemlerin aşılmasında bir alternatif yöntem olarak doğmuştur. İngilizce konuşulan ülkelerde, üretimlerinde ekolojik prensipler uygulanan tarımsal metotlar için "Organik Tarım" terimi, başka birçok ülkede ise "ekolojik tarım"ın kendi dilindeki karşılıkları kullanılmaktadır

Doğal dengeyi bozmadan sağlıklı ürünler üretmek için, bitkisel ve hayvansal üretimi uygun ekolojilerde, kültürel tedbirleri öncelikli olarak benimseyerek bitki koruma ve zararlı mücadelesinde doğal yöntemleri tercih etmek yoluyla ve bir sertifikasyon süreci ile kontrol edilen üretime Organik Üretim ve bu yolla elde edilen ürünlere de Organik Ürün denir.

Organik tarım aşağıdaki temel ilkeler doğrultusunda uygulanmaktadır.

-Üretimde sentetik kimyasalların kullanılmaması
-Hastalık ve zararlılarla mücadelede, biyoteknik, biyolojik ve mekanik mücadele yöntemleri kullanılması
-Toprağın verimliliğini artırmak için sadece doğal maddelerin kullanılması
-Doğal kaynakların tükenmelerine yol açmadan yapılan bir tarımsal üretim olması

20. yüzyılın başlarından itibaren, çevreyi koruma, doğal kaynaklara sahip çıkma ve doğal kaynakları tahrip etmeden, gelecek nesillere temiz bir dünya bırakma felsefesi oluşmaya başlamıştır. Sentetik kimyasalların gübre ve zirai mücadele ilaçları olarak kullanılması gittikçe arttıkça, organik tarım eğilimi de büyümeye başlamıştır.

yeni bir sistem gibi algılanmasına rağmen organik tarım dünya üzerindeki en eski tarım modelidir. Çünkü yanlış ve ölçüsüz kimyasal gübre kullanımı ikinci dünya savaşından sonra başlamıştır. Yani yeni diye sunulan organik tarım, yakın zamana kadar uygulanan bir yöntemdir. Gerek kimyasal gübre kullanımındaki artış, gerekse teknolojik gelişimin tarım tekniklerine getirdiği yeniliklerin neden olduğu doğal kaynakların aşınması insan ve hayvan sağlığı için tehlike yaratmaya başlamış ve organik tarım eskiye doğru bir yöneliş olarak yeniden gündeme gelmiştir.

Organik tarım sektörünün gelişmesi ile birlikte ülkeler yasal düzenlemeler yapma ihtiyacı duymuş ve organik tarım ürünlerinin üretimi, işlenmesi ve pazarlanması ile ilgili organik tarım yasaları çıkarmışlardır. Bu yasal düzenlemeler, organik tarımın ne olduğu, nasıl yapılacağı, organik ürünlerin nasıl işleneceği ve nasıl pazarlanacağına yönelik hükümler taşımaktadır. Bu açıdan bakınca organik tarım, aynı zamanda iyi bir sürdürülebilir tarım modeli haline gelmiştir.

Daha kapsamlı bilgi için iletişim adreslerimizden ve telefon numaralarımızdan uzman ekibimize ulaşabilir, her türlü sorunuza yanıt alabilirsiniz.



Randevu veya kapsamlı bilgi için talep oluşturabilirsiniz.

Copyright © 2018 EUROLAB Laboratuvar A.Ş. Teknik Belgelendirme A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.