Organik Tarım

Organik Tarım’ın Farkı Nedir


Son yıllarda önemi daha fazla anlaşılan doğal kaynakların durumu, enerji sorunu,nüfus artışı,göç,kentleşme sorunları,tarım alanlarındaki sorunlar,sağlıklı,yeterli gıda üretimi sorunu,çevre kirliliği ve doğal dengenin bozulması gibi sorunları üzerine Organik-Ekolojik-Biyolojik Tarım daha önemli hale gelmiştir.

Organik tarım (Ekolojik tarım veya Biyolojik tarım);ekolojik dengenin korunması,her türlü bitkisel,hayvansal ve su ürünleri üretimi ile kullanılacak girdilerin organik tarım metoduna uygun olarak üretilmesi veya temini ,orman ve doğal alanlardan organik tarım ilkelerine uygun olarak ürün toplanması ,bu ürünlerin işlenmesi,ambalajlanması,etiketlenmesi,depolanması,taşınması,pazarlanması,kontrolü,sertifikalandırılması ve denetimini amaçlayan,çevreye ve insan sağlığına zarar vermeyen modern tarımsal üretim tekniklerini kullanmayı kabul eden ,her aşaması kontrollü,kayıtlı ve sertifikalı bir üretim şeklidir.

Organik tarım farklı kaynaklarda çeşitli ifadeler ile tanımlanmakta ise de Organik-Biyolojik-Ekolojik Tarım aynı anlama gelmektedir. Organik tarım(Ekolojik tarım veya Biyolojik tarım);ekonomik ve sosyal sürdürülebilirliği amaçlayan,toprak verimliliğini,çevrenin korunmasını ve gıda güvenliğini esas alan bir tarımsal üretim sistemidir.

Organik tarım yöntemlerinin geleneksel tarım yöntemlerinden en büyük farkı, atıklarda bulunan toprak besin elementlerinin, geri dönüşüm sistemi ile toprağa geri verilebilmesidir. Geleneksel yöntemlerle üretim yapılması durumunda çeşitli kimyasalların çok fazla ve kontrolsüz kullanılıyor olması, büyük miktarda tehlikeli atık ortaya çıkarmaktadır. Bu tehlikeli atıkların ortadan kaldırılması ciddi bir sorun yaratırken, diğer yandan bunların kullanıldığı toprağın besleyici özellikleri de gün geçtikçe düşmektedir.

Oysa organik tarımsal üretimde, ekolojik sistemin zararlılar ve hastalıklarla mücadele konusunda kendine özgü yöntemleri bulunmaktadır. Bu mücadele kapsamında, kimyasal gübrelerin, zirai ilaçların, antibiyotiklerin, çeşitli büyüme hormonlarının ve üzerinde oynanmış genlerin kullanılması kesinlikle yasaktır.

Organik tarımsal üretiminde, ekolojik sistemin korunması ve çevre kirliliğinin azaltılması temel yaklaşımdır ve üreticiler buna uygun davranmak zorundadır. Diğer taraftan organik tarım, sadece bir üretim teknolojisi veya üretim yöntemi değildir. Aynı zamanda bir yaşam şekli veya yaşam felsefesidir. 

Daha kapsamlı bilgi için iletişim adreslerimizden ve telefon numaralarımızdan uzman ekibimize ulaşabilir, her türlü sorunuza yanıt alabilirsiniz.






Randevu veya kapsamlı bilgi için talep oluşturabilirsiniz.

Copyright © 2018 EUROLAB Laboratuvar A.Ş. Teknik Belgelendirme A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.