Organik Tarım

Organik Tarım İlkeleri


Dünya nüfusunun artmasına bağlı olarak tüketim talebinin de arttığı bir gerçektir. Bu noktada tarımsal üretim talebini karşılamak için tarım alanlarında bir genişleme izlendiyse de hedef, birim alandan daha fazla ürün almaya yönelmiştir. Ancak bilinçsizce gerçekleştirilen tarım faaliyetlerinin insan ve hayvan sağlığını tehdit ettiği, yer altı su kaynaklarının tükenmesine ve/veya kirlenmesine, doğal bitki ve toprak deseninin bozulmasına ve biyolojik çeşitliliğin zarar görmesine yol açtığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

Sıralanan bu sorunlar öncelikle Kuzey Avrupa ülkelerinde kendisini göstermiştir. Bunun üzerine ABD'de bazı üreticilerin öncülüğünde sentetik ilaç ve gübre kullanılmaksızın tarımsal üretim başlamıştır.

Biyolojik, ekolojik, bio gibi farklı kelimelerle tanımlanan "Organik Tarım", tarımsal üretimde artan kimyasal gübre ve ilaç kullanımının doğa ve insan sağlığı üzerinde yarattığı olumsuz etkilerin ve ticari problemlerin aşılmasında bir alternatif yöntem olarak doğmuştur. İngilizce konuşulan ülkelerde, üretimlerinde ekolojik prensipler uygulanan tarımsal metotlar için "Organik Tarım" terimi, başka birçok ülkede ise "ekolojik tarım"ın kendi dilindeki karşılıkları kullanılmaktadır.

Bütün dünyada organik tarımsal üretim gelişme göstermektedir. Dünyada 120’den fazla ülkede organik tarım yapılıyor. 634 bin civarında çiftçi, 310 milyon dönümden fazla arazide organik tarımsal üretim yapıyor ve bu sayılar giderek artıyor. İlk adımları 80’li yıllarda atılmaya başlanan organik ürün pazarı her yıl ortalama yüzde 15-20 arasında büyüyor. Ticari boyutuna bakıldığında, dünya organik tarımsal ürün ticareti kırk milyar doları geçmiş durumda.

Aşağıda sayılan ilkeler olmadan organik tarımdan bahsetmek yanlış olacaktır;

Sağlıklı olma ilkesi
Organik tarımın temelinde, toprak, bitki, insan, hayvan ve bütün canlıların sağlığının korunması ve geliştirilmesi bulunmaktadır. Bütün bu sayıların sağlığı, içinde yaşanılan ekolojik sistemin sağlığından ayrı düşünülemez.

Burada söz konusu olan sağlık, canlı sistemlerin bütünlüğünü ve devamlılığını sağlayacak koşulların sağlam olmasıdır. Ekolojik dengenin korunmasıdır. Organik tarım, besin değeri ve kalitesi yüksek üretimi amaçlar. Sağlık için tehlike yaratan kimyasal gübrelerin ve ilaçların kullanılmasından kaçınır.

Ekolojik denge ilkesi
Organik tarım, dünyanın ekolojik dengesinin korunmasından yanadır. Ekolojik döngüleri dikkate alır. Ekolojik sisteme uygun ve uyumlu üretim hedefler. Önemli olan ekolojik dengenin sürekliliğini sağlamaktır.

Dürüst olma ilkesi
Organik tarımsal üretim yöntemi, üretici firmalar, üretimde çalışanlar, perakendeci firmalar, dağıtım firmaları, tüccarlar ve nihayet tüketicilerin, çevreye ve hayat formlarına karşı dürüst ve adil olmasını ister.

Duyarlı olma ilkesi
Organik tarımsal üretim yöntemi, insanların ve yaşadıkları çevrenin sağlıklı olması ve korunması için sorumluluk duygusu ile hareket etmeyi gerektirmektedir.

Daha kapsamlı bilgi için iletişim adreslerimizden ve telefon numaralarımızdan uzman ekibimize ulaşabilir, her türlü sorunuza yanıt alabilirsiniz.



Randevu veya kapsamlı bilgi için talep oluşturabilirsiniz.

Copyright © 2018 EUROLAB Laboratuvar A.Ş. Teknik Belgelendirme A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.