Organik Tarım

Organik Tarım Belgelendirme Süreci


Organik tarımda ürün yetiştirilmesi, toplanması, hasat, kesim, işleme, tasnif, ambalajlama, etiketleme, muhafaza, depolama, taşıma ile ürünün tüketiciye ulaşmasına kadar olan diğer tüm işlemlerde, kimyasal madde veya tarım ilacı kullanılmamaktadır.

Organik tarım; üretimin her aşamasının kontrol edildiği ve nihai ürünün sertifikalandırıldığı bir üretim şeklidir. Organik tarımı diğer tarım sistemlerinden farklı kılan esas, atık ürünlerdeki toprak besin elementlerinin yenilenebilir kaynaklar ve geri dönüşüm sistemi uyarınca toprağa geri verilmesidir.

Geleneksel tarımda genellikle aynı cins ürün veya ürünler yıllarca ekilir. Oysa organik tarımda biyolojik çeşitlilik elde edilebilir. Biyolojik çeşitliliğin korunması ekolojik dengenin bozulmaması için önemlidir.

Organik Tarım belgelendirmesinde bulunan kurum veya kuruluşlar aşağıdaki prensiplerden sorumludurlar:

Doğaya uyumlu olmak

Tarımsal faaliyetlerin ekolojik denge ile uyumlu olarak planlanması, bölge ekolojisine uygun ürün türünün seçilmesi, yaban hayatın korunması ve tesislerin ve yapıların doğal yaşama uygun olması birinci prensiptir.
Kendine yeterli olmak. Bitkisel ve hayvansal üretime hedeflenmek, atık yönetimine önem vermek ve enerji temininde yenilenebilir iç kaynaklara yönelmek ikinci prensiptir.

Sürdürülebilir olmak

Topraktan en fazla verimi elde edebilmek için ekim nöbeti uygulamak, toprak, su ve biyolojik çeşitliliği korunmak ve ekonomik üretim ve işletme yöntemlerini uygulamak üçüncü prensiptir.

Sağlıklı olmak

Tarımsal üretimde zararlı kimyasal ürün ve ilaçları kullanmamak, biyolojik birikim ve kalıntılardan kaçınmak, insan, hayvan ve bütün diğer canlılar için sağlığı birinci planda tutmak, üretimden tüketime kadar her aşamada sağlığa uygunluğu sağlamak dördüncü prensiptir. ,

İzlenebilir olmak 

Tarımsal üretimde standartlara ve yasal düzenlemelere uyumlu olmak, bütün süreçlerin kayıtlarını tutmak, üretimin her aşamasını kontrol etmek ve belgelendirme kriterlerine uymak beşinci prensiptir.

Yukarıdaki prensiplere sadık kalarak üretim yapan kurum veya kuruluşlar belgelendire başvurusunda bulunabilirler. Belgelendirme kuruluşunun görev vereceği denetçiler, üretim alanında, Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik hükümleri gereğince ve bu yönetmelikte yer alan Organik Tarım Kontrol Listesi’ni esas alarak çalışmalar yapar. Denetçilerin bu çalışmaları, ekim yapılan alanın önceki yıllardaki kullanım şekli, bu alanın çevresindeki genel durum ve yetiştirilen ürünler, tarımsal üretim için yapılan uygulamalar, üretim alanı ve ürünler için risk durumları gibi konuları kapsar. Denetçiler ayrıca üretim faaliyetleri sırasında tutulan bütün kayıtları ve raporları inceler. Çalışmalar tamamlanınca bir rapor hazırlanır.

Bu denetim çalışmaları olumlu sonuçlanırsa, üretici firmaya veya üretici birliğe, organik tarım koşullarının karşılandığını gösteren Organik Tarım Belgesi verilir. Denetim çalışmaları olumsuz sonuçlanırsa, durum üretici firmaya veya üretici birliğe bildirilir ve olumsuzluklar giderildikten sonra belgelendirme süreci yeniden başlatılır.

Daha kapsamlı bilgi için iletişim adreslerimizden ve telefon numaralarımızdan uzman ekibimize ulaşabilir, her türlü sorunuza yanıt alabilirsiniz.



Randevu veya kapsamlı bilgi için talep oluşturabilirsiniz.

Copyright © 2018 EUROLAB Laboratuvar A.Ş. Teknik Belgelendirme A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.