Organik Tarım

Organik Tarım Alanları


Uluslararası Organik Tarım Hareketleri Federasyonu (IFOAM) ve FIBL Araştırma Enstitüsü tarafından yayımlanan, Şubat 2017 raporuna göre dünyada 2.4 milyon üretici, 50.9 milyon hektar alanda organik tarım yapıyor. Organik tarım yapan üretici sayısı sadece 2014 - 2015 yılları arasında % 7’lik bir artış göstermiştir. Organik tarım alanları ise son 15 yıl içinde % 356 genişleme göstererek 14.9 milyon hektardan bu rakamlara ulaşmıştır.

Yine 2000 yılında küresel organik gıda ve içecek pazarının 18 milyar dolar olduğunu hatırlarsak, 15 yılda % 240 artışlarla 81.6 milyar dolara yükseldiği görülmektedir. Bu rakamlar, tüm dünyada tüketici bilinci ve beklentilerindeki değişim ile birlikte organik tarım ürünleri üretimi ve satışının da hızla artığını gösteriyor.

Dünyada organik tarım üretimi yapılan alanlar, toplam tarım alanlarının yaklaşık %1’ini oluşturmaktadır. En fazla organik tarım arazisine sahip ülkelerin başında ise 22.7 milyon hektar ile Avustralya geliyor (toplam organik alanların % 45’i). Onu 3.1 milyon hektar ile Arjantin ve 2 milyon hektar ile ABD, 2 milyon hektar İspanya ve 1.6 milyon hektar ile Çin izliyor.
Sahip olduğu toplam tarım arazisinde organik tarım alanının payı en yüksek olan ülke ise yüzde 30.2 ile Liechtenstein geliyor. Onu yüzde 21.3 ile Arjantin, yüzde 16.9 ile de İsveç izliyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın 2016 yılı verilerine göre ülkemizde 67 bin 878 üretici, toplam 523 bin 777 hektar alanda, 238 çeşit ürün ile organik tarım yapıyor. Bu alanın 29 bin 199 hektarlık bölümünü doğadan toplama alanı oluşturmaktadır.
Bu alanda çalışan yaklaşık 70 bin üretici ile, en fazla organik tarım üreticisi olan 8. ülke konumundayız. 2015 verilerine göre organik üründe 62 milyon euro pazar gelirimiz var.
Ülkemizde organik tarımda öne çıkan bölgelere baktığımızda Doğu Anadolu % 57 pay ile ilk sırada yer alıyor. Bu bölgeyi % 23.7 ile Ege, % 6,4 ile Güneydoğu Anadolu bölgesi izliyor.
Çiftçi sayısı açısından baktığımız da ise % 32.2 ile Ege ilk sırada bulunuyor. Bu bölgeyi % 30.3 ile Doğu Anadolu ve % 25.1 ile Karadeniz izliyor.

Organik tarım üretiminin sadece insanların ve çeşitli ulusal ve uluslararası kuruluşların çabaları ile yerleşmesi mümkün değildir. Bu konuda devletin de destekleyici olması gerekmektedir. Bu amaçla Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Organik Tarım Kanunu ve Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik çıkarılmıştır. Bu yasal düzenlemelerin amacı, tüketiciye güvenilir ve kaliteli ürünler sunmak için ekolojik dengenin korunması, organik tarımsal faaliyetlerin yürütülmesi, organik tarımsal üretimin ve pazarlamanın düzenlenmesi, geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasına yönelik usul ve esasları belirlemektir. Bu düzenlemeler ayrıca, organik tarım faaliyetlerinin yürütülmesine yönelik denetim ve belgelendirme çalışmaları ile ilgili esasları da içermektedir.

2006 yılında elde edilen verilere göre, bütün dünyada belgelendirilmiş organik tarım üretimi yapılan toplam alan büyüklüğü 32 milyon hektara yakındır. Toplam sertifikalı çiftçi sayısı ise 624 bine yakındır.

Daha kapsamlı bilgi için iletişim adreslerimizden ve telefon numaralarımızdan uzman ekibimize ulaşabilir, her türlü sorunuza yanıt alabilirsiniz.



Randevu veya kapsamlı bilgi için talep oluşturabilirsiniz.

Copyright © 2018 EUROLAB Laboratuvar A.Ş. Teknik Belgelendirme A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.