İnsanların güçleriyle kaldırılması ve kaldırıldıktan sonra bir yerden bir yere yürüyerek taşınması imkansız olan ağır metaryallerin ve yükleri öndeki iki adet çatal yolu ile kaldırarak konteynırlara, kamyonlara veya rafalara yükleyen yada aynı şekilde yükleri raftan veya kamyonlardan alan iş makinesine forklift adı verilmektedir.
Genel olarak paletlerin üzerine yüklenen yükleri taşımak veya istiflemek için kullanılır. Forkliftlerin kullanıcısına forklift operatörü denilmektedir. forkliftin kullanılabilmesi için yeterli eğitimlerden geçmiş kişilerin tecrübeli operatör olması ve forklift operatör sertifikası belgesine sahip olması gereklidir.
Çok hızlı ve çevik hareket kabiliyetleri ile vazgeçilmez bir araçtır. Ağır yükler taşıdıkları için de forklift’lerin düzenli kontrollerinin yapılması gerekmektedir. 90 tona kadar ağırlık kaldırabilirler. Açık alanlarda kullanılan modelleri dizel motorlu veya benzin motorlu olabilir. Kapalı alanlarda daha çok elektrik motorlu akü ile çalışan modelleri bulunmaktadır.
İlgili İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na göre, olası bir kaza riskine karşı, düzenli kontrollerin yapılması yasal bir zorunluktur. Herhangi bir kaza yaşanması durumunda, ilk bakılacak nokta forkliftin düzenli kontrollerinin yapılmış olup olmamasıdır. Aksi halde işletme sahibi sorumlu tutulacaktır.
Kiralık forkliftlerin sorumluluğu kiraya veren firmaya aittir. Çoğu forklift pahalı bir araç olduğundan dolayı kiralık oalarak kullanılmaktadır. Bu firma forkliftin düzenli muayenelerini yaptırmak zorundadır.
Kaldırma ve iletme ekipmanı kategorisinde değerlendirilen forkliftlerin periyodik olarak bakımlarının yapılması ve yılda en az bir kez fenni muayene raporu alması gerekmektedir. Forklift kullanıcılarının mutlaka sertifika sahibi olması gerekir ve yalnızca sertifika sahibi personel kullanılmasına dikkat edilmelidir.
Forkliftlerin periyodik muayenesi ve kontrolü, tesis güvenliği açısından çok büyük öneme sahiptir. İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği gereğince, yılda en az bir kez muayene ve kontrollerinin yapılması zorunlu hale getirilmiştir. Yine İşyeri Bina ve Eklentilerinde Alınacak Sağlık ve Güvenlik Önlemlerine İlişkin Yönetmelik kapsamında kayıtlarının tutulması gerekmektedir.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından çıkarılan İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği’nde, makinaların çeşitlerine göre, kontrol periyotları, periyodik kontroller sırasında dikkate alınacak kriterler ve ilgili standartlar açıklanmıştır.
Daha ayrıntılı bilgi için bize ulaşabilir ve uzman ekibimizden her türlü sorunuz için yanıt alabilirsiniz.