Hidrolik asansör, trafik yoğunluğunun düşük olduğu ve belli seyir mesafelerine sahip binalarda kullanılan bir asansör çözümüdür. Makine dairesi yerine, hidrolik ünitesinin monte edileceği uygun bir zemin yeterlidir. İhtiyaca göre insan, yük, araç taşımak için kullanılabildiği gibi; mağaza, depo, fabrika gibi alanlarda yük platformu olarak tasarlanan kaldırma araçlarında hidrolik hareket sistemi kullanılır.
Hidrolik asansörler, hidrolik yağ basıncı kullanılarak piston vasıtası ile kabin hareketi sağlar. Asansör kabinin aşağı yönü hareketinde kabinin kendi ağırlığından faydalanılırken, kabin yukarı yönü hareketi için hidrolik yağ basıncı kullanılır. Hidrolik asansör sistemlerinde kabin, silindir içine kurulan sıvı tarafından yönlendirilen bir piston aracılığı ile kaldırılır. Bu silindir sıvı pompalama sistemine bağlıdır ve sıvı olarak genel olarak petrol ya da sıkıştırılamayan diğer sıvılar kullanılır. Hidrolik asansör sisteminin üç ana bölümü vardır: sıvının konulduğu bir depo, elektrik motorundan güç alan bir pompa ve silindir ve sıvı deposu arasında bulunan bir valf.
Sıvı pompa tarafından depodan silindire itilir. Valf açıldığında, basınç altındaki sıvı depoya geri döner. Valf kapandığında, basınç altındaki sıvı silindire girer ve burada toplanır. Bu durumda pistonu yukarıya itilir ve asansör kabini yükselir. Kabin istenilen kata geldiğinde kontrol sistemi elektrik motoruna pompayı kapatması için sinyal gönderir. Kabini aşağı indirmek için, bu defa kontrol sistemi valfa bu yönde sinyal gönderir. Valf açılır ve silindirin içinde biriken sıvı depoya geri döner. Bu şekilde kabin inmeye başlar.
Gerekli denetim ve kontrollerin yapılmadığı asansörler, her an insanların can ve mal güvenliğini tehdit eder pozisyondadır. Bu nedenle yönetmelik kapsamında periyodik olarak bakım ve kontrollerinin her yıl yapılması gerekir. Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği, asansörlerin işletilmesi, bakımı, periyodik muayeneleri, garanti koşulları ve satış sonrası hizmetleri için uyulması gereken kuralları belirlemiştir.
Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliğinin yanısıra, İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği de asansörlerin kullanımı sırasında, sağlık ve güvenlik yönünden uyulması gereken koşulları açıklamaktadır. Buna göre insan ve yük taşıyan asansörler, ilgili standartlarda başka bir süre öngörülmemişse her yıl en az bir defa kontrol ettirilmelidir.
Yönetmeliğin Bakım, Onarım ve Periyodik Kontroller İle İlgili Hususlar başlıklı eki (Ek 3), asansörleri, kaldırma ve iletme araçları grubuna almıştır. Yapılacak kontrol ve muayenelerin, makine mühendisleri, makine teknikerleri veya yüksek teknikerler tarafından yapılması gerekir. Bu kontrol çalışmalarına asansörlerin elektrik ile ilgili kısımlarında yetkili olan kişilerin de katılması gerekmektedir.
Hidrolik asansör periyodik muayenesi konusunda daha kapsamlı bilgi ve her türlü sorularınız için iletişim bilgilerimizi kullanarak uzmanlarımıza danışabilirsiniz.