ISO 31000 Kurumsal Risk Yönetim Sistemi

ISO 31000 Kurumsal Risk Yönetim Sistemi Temel Prensipleri Nelerdir


Risk Yönetiminin amacı alınan veya istem dışı karşılaşılan bir riskin analizini sağlayıp, sonucunda firmaya saplayacağı yarar veya zararı ölçmek, negatif etkileri kontrol altında tutup, zararı minimuma indirmektir. Risk yönetimi, olası risklerin tehlike ve olası halini almadan, sistemli bir şekilde, muhtemel zararların etkisini en aza indirerek elde bulunan veriler ile yönetilmesidir.

Bir kuruluş işletmesinde risk yönetimi uyguluyorsa, bugün için bilinen risklerin ve gelecekte olması muhtemel risklerin analizi yapıyor, riskleri değerlendiriyor ve bu risklerin meydana gelmesi durumunda firmaya vereceği zararların boyutlarını bugünden öngörüyor ve bu risklerin etkilerini ortadan kaldırmaya ya da etkilerini en aza indirmeye çalışıyor demektir. Risk yönetimi yapmak demek, riskleri, bir tehlike halini almadan önce, sistematik bir şekilde önlemeye çalışmak demektir.

İşletme bünyesinde öncelikle risklerin belirlenmesi gerekmektedir. Riskler, sınıflandırılamayacak kadar çok çeşitlidir. Hepsi de çeşitli boyutlarda zarar doğuracak nitelikteki, piyasa riski, kredi riski, yasal risk, itibar riski, çevre riski, operasyonel risk, iş kazası riski, meslek hastalığı riski ve daha birçok risk olabilir. Bu riskleri belirlerken kategori bazında risk çalışması yapmak risk alanlarının unutulmasını engeller. Örneğin işletme ürün girdilerinden, üretim süreçleri, finansal piyasa şartları, kanun ve yönetmeliklerdeki değişiklikler ve vergi konularındaki risklerini belirlemelidir.

ISO 31000 Kurumsal Risk Yönetim Sisteminin en temel prensibi, doğru analizler ile risk oluşturacak olayların önceden öngörülüp, henüz risk statüsü dahi taşımadan engellenmesidir. Diğer önemli prensiplerde aşağıda listenen gibidir.

-İşletmelerin faaliyetleri sırasında ortaya çıkabilecek risklerin önceden dikkatli bir biçimde ve ayrıntıları ile tanımlanıp değerlendirilmesi ve bu riskleri minimize edecek veya tam olarak ortadan kaldıracak önlemlerin alınması
-Firmaların risklerini yönetmek ve faaliyetlerini bu risklerden zarar görmeden sürdürmelerine olanak yaratmak.
-Firmalar için sadece bir kerelik değil, tutarlı ve tekrarlanabilir risk yönetim planları yapmak ve uygulamak.
-Firma için değer yaratmak ve o değeri korumak.
-Firmaya rakipleri karşısında üstünlük kazandırmak.
-Risk yönetim süreçlerinin, firmanın günlük iş süreçlerinin bir parçası olmasını sağlamak.
-Karar verme sisteminin bir parçası olmak.
-Firma içinde olası risk çatışmaların önünü almak.
-Çalışanlarda risk yönetimi konusunda farkındalık yaratmak.
-Kısaca risklerin iki temel özelliği bulunuyor. Bu özelliklerden biri belli bir hedefe ulaşamama olasılığı ya da istenmeyen bir olayın meydana gelme olasılığıdır. Diğer özellik ise riskin meydana gelmesi halinde riskin neden olduğu durumların etkileridir.



Randevu veya kapsamlı bilgi için talep oluşturabilirsiniz.

Copyright © 2018 EUROLAB Laboratuvar A.Ş. Teknik Belgelendirme A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.