Riskleri etkin yöneten kuruluşların kendilerini korumaları ve büyümeleri daha muhtemeldir. Tüm şirketlerin karşısındaki engel, iyi uygulamayı gündelik operasyonlarına entegre etme ve kurumsal yöntemlerinin daha geniş açıda uygulamaktır.
Bu tanıma göre risk yönetiminin en önemli aşaması risk değerlendirme sürecidir. Doğru bir risk değerlendirmesi yapmak, kuruluşun karar verici organlarına ve sorumlu durumundaki kişilere, hedeflerin başarılmasında olumsuz etkisi olabilecek bütün olası riskler ile ilgili geniş bilgi akışı sağlar. Risk değerlendirmesi sürecinden elde edilen bilgiler karar aşaması için kaynak durumundadır. Bu noktada değerlendirme sonuçlarına göre, risk tespit edilecek, algılanacak ve kaydedilecektir. Hedefleri etkileyecek durumlar bu şekilde belirlenecektir.
ISO 31000 Kurumsal Risk Yönetim Sistemi standartlarında, insanların yaralanması, sağlığının bozulması veya bunların gerçekleşmesine ortam olabilecek, durumların gerçekleşmesi, herhangi bir faaliyetin veya olayın yol açtığı, belirlenebilir olumsuz fiziksel veya ruhsal durum, yaralanmaya, sağlığın bozulmasına veya ölüme sebep olacak potansiyele sahip olaylar, Yaralanmaya, sağlığın bozulmasına veya ölüme sebep olan olaydır, işletmelerin faaliyetleri sırasında ortaya çıkabilecek risklerin önceden dikkatli bir biçimde ve ayrıntıları ile tanımlanıp değerlendirilmesi ve bu riskleri minimize edecek veya tam olarak ortadan kaldıracak önlemlerin alınması vb. konuların hepsi kapsam içerisindedir.
Diğer taraftan, sistemin genel çerçevesinin tanımlandığı dördüncü maddede, genel kuralların yanında, emir ve bağlılık, risk yönetimi için çerçeve tasarımı, risk yönetim politikası oluşturma, sorumluluk, örgütsel süreçlerle bütünleşme, kaynaklar, iç haberleşme ve dış haberleşme raporlama mekanizmalarını oluşturma, risk yönetimi sürecini yürürlüğe koyma, sistemi izleme ve gözden geçirme ve sistemin sürekli iyileştirilmesi ilgili açıklamalar yer almaktadır.
Standartların süreç başlığını taşıyan beşinci maddesinde ise iletişim ve danışma, iç ve dış bağlam oluşturma, risk yönetim sürecinin bağlamını oluşturma, risk kriterlerini tanımlama, risk tanımlama, risk analizi ve risk değerlendirme, risk işleme seçeneklerini belirleme, risk işleme planları hazırlama ve yürürlüğe koyma, izleme ve gözden geçirme ve risk yönetim sürecini kaydetme ile ilgili açıklamalar yer almaktadır.