Kompresörler atmosferik havayı ya da düşük basınçtaki gazı sıkıştırarak yüksek basınçlı hava ve gaz elde etmek için kullanılır. Peki kompresörler nasıl çalışır? Bu sorunun cevabı kompresörün türüne bağlıdır. Farklı teknolojilerin kombinasyonu ile yüzlerce farklı kompresör tipi vardır.
Yüzlerce çeşidi olmasına rağmen temelde iki farklı kompresör çalışma prensibi vardır denilebilir. Dinamik kompresörler olarak sınıflandırılan turbo kompresörler gaz moleküllerinin hızını arttırarak enerjilerini yükseltirler. Turbo kompresörün kanatçıklarıyla gaz molekülleri dar bir kanala doğru itilir. Bu esnada hızı artan gaz daha geniş bir hacme açılır. Geniş hacimde hız düşer ve basınç artar.
Diğer kompresör çalışma prensibi ise gazı belirli bir hacme almak ve bu hacmi daraltarak gaz basıncını artırmaktır. Piyasada en çok rastlanan iki tür olan pistonlu ve vidalı kompresörler bu ilkeye göre çalışır. Bazı kompresör türlerinde pistonun ileri geri hareketi ile hava sıkıştırılır. Bazı kompresör türlerinde ise fazla silindirli pompalar kullanılır. Bunların yanında döner kanatlı kompresörler, merkezkaç kompresörler, eksenel akımlı kompresörler, jet kompresörleri, hidrolik kompresörler ve gaz ve buhar kompresörleri gibi farklı kompresör türleri de bulunmaktadır.
İşletmelerin daha güvenli ve verimli çalışabilmeleri, kullandıkları iş ekipmanlarının her an çalışmaya hazır durumda olmalarına bağlıdır. Bu ekipmanların güvenli, sorunsuz ve uzun süreli çalışmaları, zamanında yapılacak kontrol ve muayenelere bağlıdır. Bir taraftan rekabet ortamı da işletmelerin kesintisiz, hızlı ve güvenli çalışmalarını gerektirmektedir.
Tabiki yüksek hacimde basıncın artırılıp azaltıldığı bu gibi teçhizatlar kontrolsüz ve yanlış kullanımlarda oldukça tehlike olmaktadır. Bazıları bomba etkisi yaratabilecek güçteki bu teçhizatlar işyeri güvenliği için son derecetehlike hale gelebilir. Bu nedenle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın çıkardığı İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği eki, Ek 3 Bakım, Onarım ve Periyodik Kontroller İle İlgili Hususlar başlıklı ek, kompresörleri basınçlı hava tankları grubunda kabul etmiştir. Yönetmelik seyyar veya sabit kompresör hava tanklarını ve basınçlı hava ile çalışan her türlü kapları ve bunların sabit donanımlarını basınçlı hava tankları grubuna almıştır.
Kompresörlerin, standartlarda başka bir süre öngörülmemişse, her yıl en az bir kez periyodik kontrol ve muayenelerinin yapılması gerekmektedir. Bu muayenelerin makine mühendisleri, makine teknikerleri veya yüksek teknikerler tarafından yapılması da bir zorunluluktur.
Yönetmeliğe göre, kademeli sıkıştırma yapan kompresörlerin her kademesinde hidrostatik basınç deneyi, basınçlı hava tankları ile bunların sabit donanımlarının, o kademede izin verilen en yüksek basıncın 1,5 katı ile yapılır.
Daha detaylı bilgi için iletişim adreslerimiz ve telefon numaralarımızdan uzmanlarımıza ulaşabilirsiniz.