ISO 31000 Kurumsal Risk Yönetim Sistemi

ISO 31000 Kurumsal Risk Yönetim Sistemi Belgelendirme Süreci Nasıldır


Öncelikle kurumsal risk yönetimi konusu, küçük yada büyük hiçbir firma için göz ardı edilecek bir konu değildir. Hali hazırda çoğu kuruluş zaten belli başlı riskler için önlemlerini almışlardır. Riskleri etkin yöneten kuruluşların kendilerini korumaları ve büyümeleri daha muhtemeldir. Tüm şirketlerin karşısındaki engel, iyi uygulamayı gündelik operasyonlarına entegre etme ve kurumsal yöntemlerinin daha geniş açıda uygulamaktır.

ISO 31000 risk yönetimi standardı işletmelerde etkin bir risk yönetimi için uygulanması gereken şartların tanımlandığı, kamu, özel, ya da sosyal alanda, planlama, yönetim faaliyetleri ve iletişim süreçlerine uygulanabilen , operasyonel verimi, yönetim ve hissedar güvenini arttırmak ve her türlü kayıpları en aza indirgemeyi amaçlayan bir yönetim sistemi standardıdır.

ISO 31000 risk yönetimi ilke ve yönergelerini şirketinizde uygulayarak operasyonel verimi, yönetiim ve hissedar güvenini arttıracak, kayıpları en aza indireceksiniz. Bu uluslararası standart sağlık ve güvenlik performansını pekiştirmenizde, karar süreci için sağlam bir temel oluşturmanıza ve tüm alanlarda proaktif yönetimi teşvik etmenizde yardımcı olur.

2009 yılında yayınlanan ISO 31000 Kurumsal Risk Yönetim Sistemi standartları işte bu sistematik yapıyı hazırlamak için kuruluşlara rehber niteliğindedir. Bir kuruluşta risk yönetimi esaslarını kurmak ve risk analizinin ve risk etki analizinin doğru yapılması için gerekli alt yapıyı hazırlamak, ISO 31000 standartları sayesinde daha kolay ve sağlıklı olmaktadır.

Bu standart ayrıca bir belgelendirme çalışması öngörmez, ancak firmalar haklı olarak bu sistemi bünyelerine entegre ettiklerini ve uyguladıklarını gösterip prestij elde etmek istemektedirler. Tabii ki bu durumda belgelendirme kuruluşları, talep eden kuruluşlar için belgelendirme çalışması yapmaktadır. Bütün diğer kalite sistemlerinde olduğu gibi bu sistem için belgelendirme çalışmalarında da iki aşama uygulanmaktadır.

Birinci aşamasında belgelendirme kuruluşu, firmanın sistem kurma çalışmaları sırasında hazırladığı dokümantasyon üzerinden inceleme başlatır. Bu arada tespit ettiği eksikler veya uygunsuzluklar varsa bunların düzeltilmesini sağlar.

Çalışmanın ikinci aşamasında ise belgelendirme kuruluşu, firmaya denetçiler göndererek, kurulan ve uygulanan sitemi bir de yerinde takip eder.
Denetçiler gözlemleri sonucunda bir rapor düzenler ve belgelendirme kuruluşu bu rapor üzerinden kararını verir. Herhangi bir terslik yoksa ISO 31000 Kurumsal Risk Yönetim Sistemi Belgesi’ni düzenler ve firmaya teslim eder.

Ayrıntılı bilgi için iletişim adreslerimizden bize ulaşabilirsiniz.



Randevu veya kapsamlı bilgi için talep oluşturabilirsiniz.

Copyright © 2018 EUROLAB Laboratuvar A.Ş. Teknik Belgelendirme A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.