Titreşim Maruziyet Ölçümü

Titreşim Maruziyet Ölçümü


Titreşim, mekanik bir sistemde ortaya çıkan salınım hareketlerini tanımlayan bir ifadedir. Özellikle fabrika ve benzeri işyerlerinde oluşan mekanik titreşim uzun süre maruz kalındığında çalışan sağlığı için birçok olumsuz durum yaratabilir. Bu yüzden ilgili bakanlık bu konuda yönetmelik yayınlayarak, bu konuda yerinde getirilmesi gereken kriterleri ve titreşim maruziyeti konusundan uyulması gereken sınır değerleri belirlemiştir.

Çalışanı işyerinde oluşacak tehlikelerden korumak, işverenlerin sorumluluğudur. Mekanik titreşimlerden kaynaklanan risklerin belirlenmeside işverenin yerine getirmesi zorunlu olan konulardan biridir. İşveren risk değerlendirmesi yaptıktan sonra sonuçlara göre gerekliliklerini yapmak zorundadır. Ölçümler yapılırken, bütün çalışanların sağlık ve güvenliklerine olan etkilerine yönelik olmalıdır. Risk değerlendirmesi yapılırken üzerinde durulması gereken bir nokta da, titreşim yaratan araçların çalışma ortamı ile ya da diğer araçlarla olan etkileşimidir. 

Titreşim teoride, farklı tür enerjiler arasındaki devinimden ortaya çıkar. Kimi teçhizatlar, faaaliyette bulundukları sırada salınım hareketleri meydana getirir ve titreşime neden olurlar ve çalışmakta olan ve iyi dengelenmemiş bu tür araçlarda titreşim meydana gelir. Titreşim frekansı, birim zamanda elde edilen titreşim sayısıdır ve Hertz terimiyle ölçümlenir.

Titreşim Maruziyet sınır değeri, çalışan kişilerin, bu değer üzerinde bir titreşime hiçbir şekilde maruz kalmaması gereken değerdir. Düşük frekanslı titreşimlere maruz kalan çalışanlar genelde hafif bir sarsıntı hissederler. Ancak yüksek frekanslı titreşimlere maruz kalınırsa, bu durumda çalışan kişilerde karıncalanma veya yanma hissi uyandırır. Titreşimin insan vücudu üzerindeki etkileri, fiziksel, psikolojik, fizyolojik ya da patolojik olabilir.

İnsan vücudu için titreşim alışıldık bir durum değildir. İnsanın doğal yaşamında yüksek frekanstaki titreşimlere çok uzun süre mağruz kalabileceği bir ortam oluşmaz. Bu nedenle vücudun buna tepkisi çok farklı olabilir. Ancak genel olarak her insan buna olumsuz tepki verecektir. Titreşimin vücutta yarattığı tıbbi ve biyolojik etki, titreşime maruz kalınan süreye ve şiddetine bağlıdır. Yüksek titreşim frekansı insan vücudunda belirgin bir etki yapar. Mekanik titreşime karşı vücudun gösterdiği reaksiyon oldukça karmaşıktır ve çok iyi bilinmemektedir.

Titreşimin insan sağlığı açısından olumsuz etkilerinin bilnmemesi nedeniyle ülkemizde bu konu üzerinde yeterince hassasiyet gösterilmemektedir. İşyerleri titreşimden çalışanları korumak için, titreşim maruziyet ölçümleri yaptırmak, çalışmaya uygun makineleri temin etmek ve makine bakımlarını düzenli yaptırmak zorundadır.

Daha kapsamlı bilgi için iletişim adreslerimizden ve telefon numaralarımızdan uzman ekibimize ulaşabilir, her türlü sorunuza yanıt alabilirsiniz.



Randevu veya kapsamlı bilgi için talep oluşturabilirsiniz.

Copyright © 2018 EUROLAB Laboratuvar A.Ş. Teknik Belgelendirme A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.