ISO 22301 İş Sürekliliği Yönetim Sistemi

ISO 22301 İş Sürekliliği Yönetim Sistemi Standart Kapsamı Neleri İçerir


Bu standart iş sürekliliğinin oluşturulması, uygulanması, izlenmesi, gözden geçirilmesi, sürekliliğinin sağlanması ve iyileştirilmesi için risk yaklaşımını esas alan bir yönetim sistemi standardıdır. İş sürekliliğine yönelik uluslararası standartlarla işinizin karşılaşacağı tehditleri anlayıp, öncelik sırasına göre yerleştirin.

ISO 22301 işinizin sürekliliğini bozabilecek gelişmelere karşı korumak, bu gelişmelerin ihtimallerini en aza indirmek ve şirketinizin böylesi gelişmelerden sonra eski haline hemen dönmesini sağlamak için gerekli bir yönetim sisteminin ihtiyaçlarını belirler.

ISO 22301 kuruluşların iş sürekliliğini sağlamaları için gerekli yöntemleri belirlemelerini planları oluşturmalarını, uygulamaları, işletmeleri, izlemeleri, incelemeleri, sürdürmeleri, korumaları içeren , riskleri azaltmak için hazırlanmaları, yıkıcı olaylardan kurtarmak için strateji belirlemeleri sağlayan yönetim sistemidir.

Sistemin kapsamındaki içerik aşağıdaki gibi özetlenebilir;

Organizasyon içeriği: Bu maddede kuruluşun tanımı yanında sistemin kapsamı ve risk kriterleri açıklanmaktadır.

Liderlik: Sistemin kurulması ve uygulanması için mutlaka üst yönetimin sahiplenmesi gerekir. Üst yönetim, iş sürekliliği için politika ve stratejileri belirleyecek, kaynakların kullanılabilir olmasını sağlayacak ve sistemin performansını takip edecektir.

Planlama: Sistemin hedeflerine ulaşabilmesi için, sistemden kimin sorumlu olacağı, ne yapacağı, hangi kaynakların gerekeceği, ne zaman tamamlanacağı ve sonuçların nasıl değerlendirileceği planlanmış olmalıdır.

Destek: Sistemin kuruluşu, yürütülmesi, bakımı ve geliştirilmesi için ihtiyaç duyulan bütün kaynaklar bu bölümde açıklanır.

Operasyon: Üst yönetimin belirlediği kapsam ve politikaya göre, sistemin kuruluş aşamaları burada açıklanır. Bu aşamalar, kriterlerin belirlenmesi, iş etki analizi ve risk değerlendirme çalışmalarının yapılması, iş sürekliliği stratejisinin belirlenmesi, iş süreçleri ve uygulama talimatlarının yazılması, iletişim sisteminin kurulması, iş sürekliliği planlarının oluşturulması ve tatbikat ve testlerin yapılması gibi aşamalardır.

Performans değerlendirme: Bu bölüm kurulan sistemin izlenmesi, ölçümlenmesi, analiz edilmesi ve sonuçların değerlendirilmesi çalışmalarının açıklandığı bölümdür. Burada sisteminin uygulanabilir ve geçerli olduğunun denetimine yönelik açıklamalar bulunur.

İyileştirme: Kurulan ve uygulanan sistemin sonradan ortaya çıkan uyumsuz noktalarının düzeltici faaliyetler ile düzeltilmesi ve kontrol edilmesi gerekir. Bu bölümde sürekli iyileştirmeye yönelik esaslar açıklanır.

Daha kapsamlı bilgi için iletişim adreslerimizden ve telefon numaralarımızdan uzman ekibimize ulaşabilir, her türlü sorunuza yanıt alabilirsiniz.



Randevu veya kapsamlı bilgi için talep oluşturabilirsiniz.

Copyright © 2018 EUROLAB Laboratuvar A.Ş. Teknik Belgelendirme A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.