ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi

ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Belgelendirme Süreci Nasıldır


Bu uluslararası olarak tanınmış gıda güvenliği standardı, çiftçilikten gıda hizmetine, imalata, nakliyeye ve depolamaya, perakende satış için ambalajlamaya kadar gıda tedarik zincirindeki tüm kuruluşlar tarafından kullanılmalıdır. Gda güvenliğine olan bağlılığınızı gösterebilir ve global gıda güvenlik uzman ağımızın tetkiki ile rekabetçi konumunuzu geliştirebilirsiniz. ISO 22000 belgesi tüm gıda zinciri içinde ekipman, paketleme malzemesi, temizlik maddeleri, katkı ve bileşen imalatçıları gibi ilişkili kurumları da kapsayan, uluslararası bir standarttır.

2005 yılında geliştirilmiş ISO 22000 belgelendirmesi; çeşitli yerel standartları, uygulaması kolay ve dünya çapında tanınmış, anlaşılması kolay bir gereksinim takımı olarak düzenleyen tek bir gıda güvenlik standardı oluşturur.

Belgelendirme sürecindeki bir kuruluş, ISO 22000 standartlarında üretim yapmak istiyorsa, öncelikle belli temel kriterleri, yönetim sistemlerine uydurmak zorundadırlar. Bu kriterlerin başında HACCP standartları geliyor. HACCP Belgesi yeni Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi ile uygulamadan kalkmış oldu ama içerdiği standartlar, yeni sistemin de prensipleri arasındadır ve bunlara uyulmak zorundadır.
HACCP sisteminin genel olarak kabul gören ilkeleri şunlardır:
Tehlike analizi yapılmalı
Kritik kontrol noktaları belirlenmeli
Kritik kontrol noktaları için hedef düzey ve toleranslar belirlenmeli
Kritik kontrol noktalarını kontrol altında tutacak izleme yöntemleri kurulmalı
Kritik kontrol noktalarının izlenmesi sırasında tespit edilen uygunsuzluklar için düzeltici faaliyetler belirlenmeli
Bu çalışmalarda etkinliği kanıtlayacak doğrulama prosedürleri belirlenmeli
Bütün bu uygulamalar dokümante edilmeli
HACCP standartlarına uyum sağlandıktan sonra kuruluş için ikinci kriter, çalışan bir kalite yönetim sisteminin varlığıdır. Kalite Yönetim Sistemi mutlaka kurulması gereken bir sistem olmasa da, var olması önemlidir.
ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri Belgesi talep edebilmek için şu çalışmaların da tamamlanmış olması önemlidir:
Tehlikelerin tanımlanması ve değerlendirilmesi
Tehlikeli durumlar için gerekli önlemlerin alınmış olması
Gıda üretiminin bütün aşamalarının, ürünün ham madde hali, kullanılan katkı maddeleri, ürünle temas eden paketleme malzemeleri ve son ürün özellikleri dahil tanımlanması
Birbirini izleyen gıda zincirinin bütün halkalarının izlenebilmesi
Doğrulama ve geliştirme için süreçlerin planlaması




Randevu veya kapsamlı bilgi için talep oluşturabilirsiniz.

Copyright © 2018 EUROLAB Laboratuvar A.Ş. Teknik Belgelendirme A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.