ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi

ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi Temel Prensipleri Nelerdir


ISO 14001, 5 temel prensip üzerine inşa edilmiştir.

Çevre politikası

Kuruluşlar öncelikle çevre politikasını oluşturmalıdırlar. Çevre politikası oluşturulurken, aşağıdakilere dikkat etmelidir.

(a) politikanın faaliyet, ürün ve hizmetlere uygunluğunu,

(b) sürekli gelişmeyi ve kirlenmenin önlenmesi hakkında taahhütleri,

(c) çevre mevzuat ve yasal düzenlemelere uyulacağını,

(d) çevre amaç ve hedeflerinin belirlenip, gözden geçirilmesindeki sorumlulukları,

(e) çalışanların katılımının sağlanmasını

(f) istenildiğinde gösterilmek üzere kamuoyuna açık tutulduğunu

Planlama

Sisteme sahip kurum ve kuruluşlar çvereye verdikleri etkiler hakkında planlı çlaışmalar yapmalıdırlar. Buna göre çevreye verdikleri tüm etkileri belirlemeli ve bunlar içinden çevreye etkisi önemli olanları tespit ederek kontrol altında tutma ve sürekli iyileştirme çalışmaları yapmalıdırlar. Çevresel etkiler öncelikle çevre mevzuat ve yasal düzenlemeler ile karşılaştırılmalı ve uyumları sağlanmalıdır. Çevresel etkiler aşağıdaki başlıklarda toplanabilir:

Havaya emisyonlar,
Suya deşarjlar,
Toprağa atıklar (katı ve tehlikeli atık),
Kaynak tüketimleri (su, elektrik, fueloil, motorin, hammadde vb.)

Bunun yanı sıra, sadece etkilerini planlamaları yetmez, çevreile ilgili amaç ve hedefleme yapmalı, bu amaç ve hedeflere erişmek için ise projeler belirlemelidir. Projeler, Çevre Yönetim Programı çerçevesinde tanımlanmalı, proje mevcut durumu ve hedefleri, sorumlu kişileri, gerekli kaynaklar ve bitiş tarihi belli olmalı ve takip edilmelidir.

Kontrol etme

Kuruluş önemli çevresel etkileri olabilecek işlem ve faaliyetleri izlemek ve ölçmek için yazılı bir metot belirlemeli ve devamını sağlamalıdır. Ölçme aletlerinin kalibrasyonları takip edilmeli, kayıtları tutulmalıdır. Herhangi bir uygunsuzluk durumunda düzeltici ve önleyici faaliyetlerin yapılması ve takibi için bir sistematik oluşturmalıdır. Çevre ile ilgili kayıtlar saklanmalıdır. ÇYS nin ISO 14001 in şartlarına uyup uymadığı ve uygun bir şekilde devamının sağlanıp sağlanmadığı denetimler ile ortaya konmalı ve üst yönetime denetim sonuçları bildirilmelidir.

Yönetimin gözden geçirmesi

Yetkili üst yönetim ÇYS 'nin uygunluğunu, yeterliliğini ve etkinliğini belli periyotlarda tanımlanmış kriterleri dikkate alarak gözden geçirmeli ve bu gözden geçirmenin kayıtları tutulmalıdır. Belirlenen uygunsuzluk, eksiklik veya geliştirme için faaliyetler planlanmalı ve takip edilmelidir.

Uygulama ve faaliyetler

Çevre yönetiminin etkinliğini sağlamak amacıyla, yetki ve sorumluluklar tanımlanmalı, ÇYS nin yönetim temsilcisi belli olmalıdır. Kuruluş çalışanlarına gerekli eğitimleri vermeli, iç ve dış iletişimin sağlanması için yazılı bir sistem oluşturulmalıdır. ÇYS nin El Kitabı, Prosedürler ve Talimatlardan (operasyonel, acil durum, kontrol vb.) oluşan dokümantasyonu hazırlanmalı, uygulanması sağlanmalıdır. Çevre açısından önemli etkilere sahip birimler belirlenmeli, buradaki çevresel etkileri ortaya çıkarabilecek parametreleri kontrol altına almak için talimatlar oluşturulmalıdır. Kuruluş potansiyel acil durum ve kazaları belirlemeli, bunlara karşı yapılacak faaliyetler için hazırlıklı olmalıdır.

Daha kapsamlı bilgi için iletişim adreslerimizden ve telefon numaralarımızdan uzman ekibimize ulaşabilir, her türlü sorunuza yanıt alabilirsiniz.



Randevu veya kapsamlı bilgi için talep oluşturabilirsiniz.

Copyright © 2018 EUROLAB Laboratuvar A.Ş. Teknik Belgelendirme A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.