Basıncı düşük suyu, hava ile sıkıştırarak istenen yüksekliğe çıkartan ve otomatik çalışan silindirik depolu pompalama sistemlerine hidrofor denir. Basınçlandırma işlemini tank, pompa ve bunların üzerine takılan yardımcı elemanlar yapar. Hidrofor sistemi çok katlı yapıların su ihtiyacını karşılamak için şehir şebeke basıncı yetersiz kaldığı durumlarda kurulur.
Hidrofor sistemlerinde, basınçlandırma işlemini tank, pompa ve bunların üzerine takılan yardımcı elemanlar yapar. Kurulum aşamasında hesaplamaların doğru yapılması ve hidrofor pompası ve hidrofor basınç tankı açısından doğru seçim yapılması oldukça önemlidir. Hidrofor pompası, hidrofor basınç tankı, hidrofor basınç şalteri, hidrofor elektrik panosu, manometre gibi parçalar hidrofor sisitemini oluşturmaktadır.
Basınç ile çalışan bu sistemler yanlış kurulum ve kullanım neticesinde oldukça tehlikeli olabilirler. Muayene ve kontrolleri yapılırken bu parçalar içinde en önemli kısım hidrofor basınç tankıdır. Basınç tankının yanlış kullanımı ya da kusurlu ve hatalı oluşu, patlamalara sebep olabilir ve güvenliği tehlikeye atarak can ve mal kayıplarına yol açabilir.
Özellikle işyeri olarak faaliyet gösteren yerlerde, eksiklerin ve hataların önceden tespit edilmesi, iş güvenliği konusunda son derece önemlidir. Önceden tespit edilen hatalar tehlikelerin durumların oluşması engeller. Bunu sağlamak için hidroforların üretilmesinden kullanımına, düzenli bakımlarının yapılmasından periyodik kontrollerine kadar uzanan her aşamadaki süreçlerin kontrolü itina ile uzmanlar tarafından gerçekleştirilmelidir. Özellikle yüksek basıncın söz konusu hidroforlarda istenmeyen tehlikeli durumlar yaşamamak adına periyodik kontroller son derece önem taşımaktır.
Basınçlı ekipmanların emniyet ekipmanları ile beraber güvenli bir biçimde kullanılması için, bu basınçlı ekipmanların periyodik olarak korozyon, sızdırmazlık, aşınma, çatlak, deformasyon, bağlantı kontrolü, sıcaklık, basınç, temizlik, fonksiyon gibi kriterlerin düzenli olarak test edilmesi gerekir. Bakanlık tarafından yayınlanan ilgili yönetmelik, insan ve mal güvenliğinin korunması için hidrofor basınç testlerinin yapılmasını zorunlu tutmuştur.
Yönetmeliğin Basınçlı Kap ve Tesisatlar başlıklı maddesinde, hidroforlar basınçlı hava tankları grubuna girmektedir. Hidrofor basınç tanklarının testleri, aksi belirtilmemiş ise, her yıl en az bir defa yaptırılmak zorundadır. Yapılacak hidrofor basınç testlerinin mutlaka yetkili test ve muayene kuruluşları veya laboratuvarlar tarafından yapılması gerekmektedir. Aksi halde düzenlenecek raporların bir değeri olmaz. Bu raporlar aynı zamanda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı denetçileri tarafından yapılacak denetimlerde de geçerli kabul edilmektedir.
Daha kapsamlı bilgi için iletişim adreslerimizden ve telefon numaralarımızdan uzman ekibimize ulaşabilir, her türlü sorunuza yanıt alabilirsiniz.