Elektriksel Güvenlik Testleri

Elektriksel Güvenlik Testleri


Söz konusu elektrik olduğunda en küçük bir ihmal bile can ve mal güvenliğini tahdit edebilir. Elektriksel güvenlikten bahsedildiğinde, elektriksel kaçaklar başta olmak üzere can güvenliğini tehlikeye atacak akım ve gerilim gibi unsurların verebilecekleri zararları öngörerek önlem almak esas husustur.

Her türlü yapıda ve işyerinde kullanılan elektrik cihazların kontrol edilmeden kullanılmaması gerekmektedir. Üretimden kaynaklı sorunlar, cihazlarda gerçekleşecek deformasyon gibi olaylar nedeniyle sorunlar yaşanabilir. Bu nedenle üretimlerinin denetlenmesi, ölçülmesi, test edilmesi ve olası risklerin önüne geçilmesi gerekmektedir.

Esasında elektrikli cihazların güvenli ve kullanıma uygun olup olmadığını test eden cihazlara elektriksel güvenlik test cihazları denilir ve üretim tesislerinde bu tür cihazların bulundurulması ve kullanılması iş güvenliğinin sağlanması açısından önemlidir.

Ayrıca bağımsız olarak elektriksel güvenlik testleri yaptırılabilir. Öncelikle bu testler için yetkili ve akredite olmuş kuruluşlar tercih eilmelidir.  Elektriksel güvenlik testleri kuruluşların laboratuvarlarında gerçekleştirilir. Elektrik güvenliği konusunda EMC testi, LVD testi, topraklama testleri, izolasyon testi, yüzey gerilimi testi, kablo gerilim testi, ısınma testi ve kaçak akım testi gibi testler yapılır.

Yukarıda bahsedilen testlere ek olarak çalışma sıcaklığında izolasyon direnci testi, ortam sıcaklığında izolasyon direnci testi, izolasyonun DC gerilime uzun süreli dayanma testi, yüksek gerilim testi, elektrik dayanımı testi, giriş gücü ve akımı testi, neme dayanıklılık testi, yıldırım darbe testi, delinme gerilim testi, olağandışı çalışma testi, deşarj testi, yüzeysel kaçağa karşı koruma testi ve daha onlarca elektriksel testler yapılmaktadır.

Elektromanyetik Uyumluluk Yönetmeligi (Electromagnetic Compatibility-EMC) herhangi bir cihazın, sistemin ya da tesisatın çevresindeki diger sistem veya cihazlardan etkilenmeden ve bunları etkilemeden çalısmasını amaçlar ve bu amaç için gerekli temel koruma sartlarını belirler. Cihazların, sistemlerin ve tesisatların uyması istenen iki temel koruma sartı bulunmaktadır. Cihaz, sistem veya tesisat tarafından çalısması sırasında olusturulan elektromanyetik bozulma, radyo ve telekomünikasyon cihazlarının veya diger cihazların/sistemlerin çalısmasına veya performanslarının etkilenmesine engel olacak seviyeyi asmamalıdır ve  cihaz, sistem veya tesisat, kullanımı esnasında beklenen (bulundugu ortamdan gelebilecek) elektromanyetik bozulmalardan etkilenmeden amacına uygun çalısabilmelidir.

50 Volt-1000 Volt arasında, doğru akım için 75 Volt-1500 Volt arasında değişen anma gerilimlerinde kullanılmak üzere tasarımlanan elektrikli teçhizat LVD direktifi alanına girmektedir ve bunlar içinde LVD testi yapılması şarttır.

Yasal düzenlemeler insan sağlığı ve çevre koşulları için zararlı ve tehlikeli bir kısım elementlerin ve kimyasal maddelerin, elektrikli ve elektronik cihazlarda kullanılmasını yasaklamakta ya da kullanılmasına sınır getirmektedir. RoHS testleriyle bu maddeler tespit edilir.

RoHS testleri kapsamına civa, kurşun, krom gibi insan sağlığını tehdit eden ağır metaller girmektedir. Son düzenlemelerle bu testlerin kapsamına giren cihazlar oldukça genişletilmiştir ve buna göre büyük ev aletleri, küçük ev aletleri, bilgisayar teknolojileri ve telekomünikasyon cihazları, tüketici ürünleri, ampuller ve avizeler dahil aydınlatma cihazları, elektrikli ve elektronik cihazlar, oyuncaklar, eğlence ve spor ekipmanları, tıbbi cihazlar, izleme ve kontrol aletleri, otomatik dağıtıcılar ve bu gruplara girmeyen diğer elektrik ve elektronik eşyalar RoHS testlerinin kapsamına girmektedir.

Mekanik veya elektrikli cihazların suya, toza veya dış darbelere karşı dayanıklılığını ölçmek için IP testleri yapılır. Bu sınıfta Katı Cisimlere Karşı Dayanıklılık, Nesne Büyüklüğüne Karşı Koruma, Sıvılara karşı dayanıklılık, Tehlikeli parçalara erişime karşı korumalı, Mekanik Darbe Dayanımı gibi testler yapılarak çıkn sonuc göre rapor hazırlanır.

Daha kapsamlı bilgi için iletişim adreslerimizden ve telefon numaralarımızdan uzman ekibimize ulaşabilir, her türlü sorunuza yanıt alabilirsiniz.



Randevu veya kapsamlı bilgi için talep oluşturabilirsiniz.

Copyright © 2018 EUROLAB Laboratuvar A.Ş. Teknik Belgelendirme A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.