Farklı dinlerde ve farklı inançlarda, beslenme konusunda kesin kırmızı çizgiler olabilmektedir. Kimi din veya inanış bir gıda maddesini uygun bulurken, kimisi aynı gıda maddesini kesinlikle yasaklamaktadır.
İslam dinine göre bu kavramlar helal ve haram olarak belirtilmiştir. Haram kesinlikle tüketilmemesi ve uzak durulması gereken gıda veya içecekler olup, helal uygun bulunan gıda veya içecekleri temsil eder. Dünyada 1 milyardan fazla müslümanın yaşadığı düşünüldüğünde, bu insanların aldıkları ürünün helal olup olmadığı konusunda bilgilendirilmesi için bir standart gerekmektedir.
Bunun yanısıra Helal Gıda konusu sadece islam dini açısından söz konusu değildir. Kur’an’dan önce de helal gıda kavramı, ilk insanlarla birlikte varolmuştur. Musevi’lerin tizlikle uyguladığı Koşer standartları da bu anlamdadır. Tevrat’ta da helal gıda konusu önemli bir yer tutmaktadır. Osmanlı zamanında gıdaların üzerine vurulan “tahirdir” damgası da, bu gıdaların tüketilmesinde sakınca yoktur anlamına geliyordu.
İşte bu sebeplerden ilk kez Malezya 'da kullanılmaya başlayan helal gısa standartı, gittikçe yaygınlaşmaktadır. Helal Gıda standartları, bir ürünün çiftlikten tüketicinin masasına gelinceye kadar her aşamasında dini kurallara uygun olarak hazırlanması için gerekli standartlardır. Yani Helal Gıda standartları, hayvansal, bitkisel ya da kimyasal kaynaklı gıda ürünlerinin, hammadde, katkı maddeleri, yardımcı maddeler, bileşenler, işleme yöntemleri, işletme koşulları ve paketlemeye kadar dini kurallara uygun üretim aşamalarını kapsamaktadır.
Domuz eti dışında gıda üretiminde kullanılan birçok katkı maddesinin dini açıdan helal olup olmadığı tam olarak bilinememektedir. Katkı maddeleri, ambalajlı gıdaların kıvamlarını, besin değerlerini, lezzetlerini ve görünümlerini korumak, raf ömürlerini uzun tutmak ve bozulmalarını önlemek için kullanılmaktadır. Bunun yanında dini kurallara göre kesilmemiş hayvanların etlerini yemek de başka bir sorun.
Bu endişeler sonucuda, inançlı insanlar, tükettikleri gıdaların dini açıdan uygun olup olmadığının belirlenmesi için yeni düzenlemeler yapılması gerektiğine inanmışlardır. Helal Gıda standartları bu şekilde ortaya çıkmıştır.
Daha kapsamlı bilgi için iletişim adreslerimizden ve telefon numaralarımızdan uzman ekibimize ulaşabilir, her türlü sorunuza yanıt alabilirsiniz.