Helal gıda standartları kurulurken TSE 'nin sunduğu TS OIC/SMIIC 1: 2011 Helal Gıda Genel Klavuzu ve TSE Ürün Belgelendirme Merkezi Helal Gıda Belgelendirme Yönergesi referans alınarak uygulama yapılır.
Henüz uluslararası kabul gören bir akreditasyon ve belgelendirme uygulaması yoktur. Bu da uygulamada sıkıntı yaratmaktadır. Yine de Helal Gıda belgelendirmesi yapan ülkelerde, İslam Ülkeleri Standardizasyon ve Metroloji Enstitüsü tarafından oluşturulan Helal Gıda Genel Kılavuzu esas alınmaktadır.
Göz önünde bulundurulması ve iyice anlaşılması gereken bir konuda, Helal Gıda Belgesinin, firmalara değil ürünlere verilmesidir. Bu nedenle, Helal Gıda Belgesi almış gıda ürünlerini kullanacağını taahhüt eden ve bunu belgeleyen firmalara sertifika verilmektedir.
Bazı belgelendirme kuruluşları, bugün tüketicilere sunulan bütün gıda ürünleri üzerinde bir çalışma yapmakta ve bir çeşit ürün listesi oluşturmaktadır. Başlıca gıda, kozmetik ve temizlik üreticisi firmaların piyasaya sundukları ürünler ve bu ürünlerin içeriğinde bulunan maddeler tespit edilmektedir. Bu çalışmanın devamında her bir ürünün içinde bulunan katkı maddelerinin neler olduğu ve bunların hangi kaynaklardan temin edildiği araştırılmaktadır. Bu çalışmalar tamamlandığında, Helal Gıda Sertifikası talep eden firmaların talepleri çok kısa sürede yerine getirilecektir.
Belgelendirme veya danışmanlık hizmeti veren kuruluşlardan bazıları, işletmelerinde Helal Gıda standartlarını kurmak isteyen firmalardan, öncelikle bunu gönülden istediklerini belirten bir taahhütname istemektedir. Helal Gıda pazarı oldukça büyük olan ve gelişmekte olan bir pazardır ve kötü niyetli kişilerin bu pazarda yer alması istenmemektedir. Arkasından standartlar belirlenip iş süreçleri ve ilgili dokümantasyon çalışmaları tamamlandıktan sonra, bir Helal Güvence Sistemi El Kitabı hazırlanmış olmalıdır. Bu kitabın içeriği diğer kalite sistemleri el kitaplarından farklıdır.