Helal Belgesi

Helal Gıda Belgesi Nedir?


Tüm insanların güvenli gıda ürünü tüketme hakkı mevcuttur. Bunun yanında Müslümanların İslami hükümlere uygun gıda, kozmetik vb. ürünleri tüketme hakkı mutlaktır. Müslümanlar yüzyıllardır İslami hükümlere uygun gıda vb. tüketim malzemelerini belirlemede sorun yaşamamışlardı. Çünkü tüketilen ürünler, içeriği daha basit olan ve çoğunlukla ev tipi ürünlerdi. Ancak, son dönemdeki teknolojik gelişmelerle birlikte, gıda sektöründeki atılım ve gelişmeler beraberinde ürün çeşitliliği ve içerik karmaşasını da getirmiştir.

Dünyadaki yoğun müslüman nüfus göz önüne alındığından helal gıda kavramının önemi daha iyi anlaşılacaktır. Ekonomik olarak bakarsak, yaklaşık 1 milyar müslamanın yaşadığı dünyada, sadece Avrupa ülkelerinde yaşayan 50 milyon civarı müslümanın oluşturduğu helal gıda pazarı yıllık 80 milyar euro civarındadır.

Düyada helal gıda belgelendirmesini ilk yapan ülke resmi dini İslam olan Malezya’dır. Malezya’da helal gıda çalışmaları devlet tarafından yürütülmektedir ve uluslararası alanda belgelendirme yapmaktadır.

Ülkemiz, Avrupa Standardizasyon Komitesi’nin (CEN) tek müslüman nüfuslu ülkesidir. Türk Standartları Enstitüsü, Helal Gıda Proje Komitesi’nin başkanlık ve sekreterya görevlerini üstlenmiştir. Komitenin ilk toplantısı 2013 yılında Eylül ayında İstanbul’da yapılmıştır. Helal Gıda standardizasyon çalışmalarının üç yıl içinde tamamlanması bekleniyor. Çalışma tamamlandığında, Avrupa Standardizasyon Komitesi’ne üye bütün ülkeler, kendi ulusal standartlarını iptal edecek ve bu standardı uyumlaştıracak.

Ülkemizde Türk Standartları Enstitüsü 2011 yılı Temmuz ayında belgelendirme çalışmalarına başlamıştır. TSE, merkezi İstanbul’da olan İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü tarafından hazırlanan üç adet standardı esas almaktadır.

Talep eden gıda üreticisi firmalara, gerekli denetim çalışmaları yapıldıktan sonra, uygun bulunursa Helal Gıda Belgesi düzenlenmektedir. Ancak bu belge ürünlerin sadece dinen helal veya haram olması durumunu belgelememektedir. Belgelendirme kriterleri arasında, üretimde temizlik ve hijyen koşullarına uyulup uyulmadığı, üretim süreçlerinin dokümante edilmiş olup olmadığı, paketleme, depolama ve dağıtım süreçlerin açık olup olmadığı gibi bir dizi kriter vardır. Kısaca Helal Gıda Belgesi, ürünlerin dini değerler yanında insani değerler bakımından da ne kadar standartlara uyduğunu kanıtlamaktadır.




Randevu veya kapsamlı bilgi için talep oluşturabilirsiniz.

Copyright © 2018 EUROLAB Laboratuvar A.Ş. Teknik Belgelendirme A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.