GMP İyi Üretim Uygulamaları Sistemi

GMP İyi Üretim Uygulamaları Sistemi Nedir?


İyi Üretim Uygulamaları anlamına gelen ve ilaç, tıbbi araçlar, gıda ve kozmetik gibi insanların doğrudan sağlığını ilgilendiren ürünlerin güvenilir ortamlarda ve koşullarda üretilmesini sağlamayı amaçlayan sistem,  Good Manufacturing Practices ifadesinin ilk harflerinden oluşur ve ülkemizde GMP İyi üretim UYgulamaları olarak bilinir.

GMP İyi Üretim Uygulamaları işletmeyi sahip olması gereken temel özellikleri ve her üretim süreci için farklı kriterle ele almaktadır. Üretim yeri, çevre, alet - ekipman ve üretim süreci, personel ve hammaddenin kalite ve güvenilirliklerini tanımlar ve kontrol altına alır. İlaç, kozmetik ve gıda sektörünü kapsayan GMP, deterjan ve temizlik ürünlerinin "kozmetik" sınıfında kabul edilmesini sağlayan Kozmetik yasasının kabulüyle bu sektörü de kapsamaktadır.

TSE, Ürün Belgelendirme Merkezi’ne bağlı Kimya Sektörü Belgelendirme Müdürlüğü tarafından, hem ülkemizde üretilip ihraç edilecek olan kozmetik ürünler için hem de dış ülkelerden ithal edilip iç piyasada satışa sunulacak olan ürünler için GMP Belgesi düzenlemektedir.

GMP İyi Üretim Uygulamaları Sistemi’nin kurulması ile olarak hedeflenen, ilaç, gıda, kozmetik ve tıbbi aletler gibi insan sağlığını birinci dereceden etkileyen ürünlerin, belirlenen koşullarda ve standartlarda üretilmesini sağlamak ve daha üretimin ilk adımından dağıtım aşamasında kadar bütün süreçlerin güvenilirliğini artırmaktır.

TSE,İyi Üretim Uygulamaları (GMP) Belgelendirmesi faaliyetlerine 10 Aralık 2012 Pazartesi günü başlamıştır. İyi Üretim Uygulamaları-GMP, gıda, ilaç, kozmetik, medikal cihaz gibi insan sağlığını doğrudan etkileyen ürünlerin güvenilir koşullarda ve sistemlerde üretilmesi için hazırlanmış, ürünün hazırlanmasından dağıtımına her aşamasında kontaminasyon olasılığını önlemek ve güvenilirliği artırmak amacıyla hazırlanmış koruyucu önlemler dizisidir.

GMP İyi Üretim Uygulamaları Sistemi’nin temel ilkeleri aşağıdaki gibi listelenebilir.

Kalite yönetiminin kurulması
Personel ve organizasyon yapısının ele alınması
Bina, makine, ekipman ve malzemelerde standardın sağlanması
İş süreçlerinin ve uygulama talimatlarının dokümantasyonu
Ham madde girişi, işlenmesi, saklaması ve dağıtım esaslarının belirlenmesi
Kalite kontrol ve yeterlilik testlerinin yapılması
Tüm faaliyetlerin onaylanması ve yetkili kişilerin belirlenmesi
Şikayet alma ve ürün geri çağırma sistemlerinin kurulması
Hataların araştırılması ve önlemlerin alınması
Örneklerin saklanması, sorunlu veya iade edilen ürünlerin yok edilmesi
Firma içi ve dış denetimlerin sağlanması
Bütün bu sayılan ilkelere uymanın temelinde, insan sağlığını birinci dereceden etkileyen ürünler üretilirken, hijyenik koşulların sağlanması vardır. Hijyenik koşulların sağlanması ve üretimin iyi koşullarda gerçekleştirilmesi ancak GMP İyi Üretim Uygulamaları Sistemi’nin kurulması ve yönetilmesi ile elde edilir.




Randevu veya kapsamlı bilgi için talep oluşturabilirsiniz.

Copyright © 2018 EUROLAB Laboratuvar A.Ş. Teknik Belgelendirme A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.