GMP İyi Üretim Uygulamaları Sistemi

GMP İyi Üretim Uygulamaları Sistemi Belgelendirme Süreci Nasıldır?


GMP İyi Üretim Uygulamaları, bir işletmeyi tüm yönleri ile yani, sahip olması gereken temel özellikleri ile ve her üretim süreci için farklı kriterle ele almaktadır. Üretim yeri, çevre, alet - ekipman ve üretim süreci, personel ve hammaddenin kalite ve güvenilirliklerini tanımlar ve kontrol altına alır. İlaç, kozmetik ve gıda sektörünü kapsayan GMP, deterjan ve temizlik ürünlerinin "kozmetik" sınıfında kabul edilmesini sağlayan Kozmetik yasasının kabulüyle bu sektörü de kapsamaktadır.

Ürünün iç ve dış kaynaklardan kirlenme olasılığını önlemek veya azaltmak amacıyla, kuruluşla ilgili iç ve dış şartlara ilişkin koruyucu önlemleri içeren bir standarttır. Bu uygulama gıda ürünlerinin üretimi ve dağıtımında temel yaklaşımlardan olup ürünlerde kalite sağlamak için hammadde, işleme, ürün geliştirme, üretim, paketleme, depolama, dağıtım aşamalarında kesintisiz uygulanması gereken bir teknikler dizisidir.

GMP İyi Üretim sistemini kullanan işletmeler bir belgelendirme kuruluşuna başvuru yaptıklarında, önce bir sözleşme yapılır. Arkasından belgelendirme kuruluşu tarafından denetim çalışmaları başlatılır.  Ancak belgelendirme çalışmalarının başlamasından önce, firmanın her bir faaliyeti ile ilgili olarak iş akışlarını belirlemiş olması, iş süreçlerini hazırlamış olması ve işlerin nasıl yürütüleceğini gösteren uygulama talimatlarını yazmış olması gerekmektedir. Ayrıca faaliyetleri sırasında, hazırlanan bu prosedürlere uygun hareket ediyor olması gerekmektedir.

Hijyen ve temizlik, sistemin en hassas konularıdır. İşletmenin üretim ya da hizmet verdiği yerler ile ilgili temizlik kuralları oluşturulmuş olmalıdır. Bu bölgelerin havalandırma, ısıtma ve nem koşulları belirlenmiş ve düzenli olarak gerekli seviyelerde tutulduğu kontrol edilmelidir. Ayrıca kontrol kayıtları saklanmalı ve bu durum denetimciler tarafından tespit edilmelidir.

İşletmeden ürünler ile ilgili teknik dökümanlar istenir ve hazırlanan bütün dokümantasyon çalışması üzerinden bir ön çalışma başlatılır. Bu ön çalışmada, görülen eksikler ve hatalar düzeltildikten sonra da firmanın üretim tesislerinde asıl saha denetimleri yapılır.

Gerekli testler ve analizler yapılır ve denetimciler çalışmaları sonunda bir rapor hazırlarlar ve belgelendirme kuruluşu bu raporu esas alarak, eğer olumlu ise işletmenin GMP İyi Üretim Uygulamaları Sistemi Belgesi almasına karar verilir. Aksi halde işletmenin tespit edilen eksikleri ve hataları düzeltmesi beklenir.




Randevu veya kapsamlı bilgi için talep oluşturabilirsiniz.

Copyright © 2018 EUROLAB Laboratuvar A.Ş. Teknik Belgelendirme A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.