Kompresör Basınç Testi

Kompresör Basınç Testi


Basınç temelli çalışan her türlü teçhizatta olduğu gibi kompresörlerde iş güvenliği ve sağlığı açısından belli kontroller ve testler yaptırmak zorundadır. Basınçlı teçhizatlar kötü kullanım yada gecikmiş muayene ve testler yüzünden patlama riski olan, böylece iş güvenliğini ve sağlığını tehlikeye atabilen mekanizmalardır.

Endüstrinin hemen her dalında kullanılan makinaların başında kompresörler gelir. Kompresörler gerek teknik özellikleri gerek kullanım yoğunluğu göz önüne alındığında iş güvenliği ve sağlığı açısından oldukça riskli olabilirler. Kompresörlerin hali hazırda belli kısa ve orta dönem periyodlarında kontrolllerinin yapılması gerekmektedir ve yapılan bu kontrollerin yetkili kişilerce yapılması gerekmektedir.

Mekanik enerjiyi basınç enerjisine çeviren kompresörlere yapılan her türlü muayene ve kontrol, bakım yada onarım işlemleri kayıt altında tutulmalıdır. Kompresörün montajının tamamlanması ve gerekli kontrollerin yapılmasından sonra yetkili elemanlarca montaj sonrası testlerinin yapılması ve rapor düzenlenmesi gereklidir.

Küresel yada silindirik yapıda olabilen basınçlı hava tankları kompresörün hemen çıkışına yerleştirilir. Sistemin önemli ve iş güvenliği ve sağlığı açısından dikkat edilmesi gereken elemanıdır. Basınç tanklarının depolama hacmi kullanım miktarına bağlıdır ve genellikle dakikalık kullanımın %10-15’i kadar seçilir. Bazen eğer gerekirse extra bir tank kullanılır.

Basınç tankı en tehlikeli eleman olduğu için bazen bu ifade suistimal edilip sadece tankın muayene ve testleri yapılmaktadır. Tabiki bu şekilde bir kontrol doğru değildir. Mekanik enerjiyi basınç enerjisine çevirmeye yarayan kompresörlerin kendi üzerlerinde güvenlik subapları olan basınçlı bölümleri vardır ve kompresörlerin ayarlanan basınç aralıklarında düzgün çalışıp çalışmadığı mutlaka kontrol edilmelidir.

Kompresörlerin test ve muayeneleri mutlaka ehliyeti hükümet veya mahalli idarelerce kabul edilen teknik elemanlar tarafından yapılmalı ve sonuçları, sicil kartına veya deftere işlenmelidir. Kompresörlerin her kademesinde basınç deneyi, o kademede müsaade edilen en yüksek basıncının 1,5 katı ile yapılmalıdır. Basınçlı kapların hidrolik basınç testleri, en yüksek çalışma basıncının 1,5 katı ile yapılmalıdır.

Hayati tehlike yaratmamak adına kompresörlere basınç testi yapılırken dışarıya çıkarılması gerekmektedir. Eğer ki böyle bir imkan yok ise, kompresörlerin patlamaya dayanaklı farklı bir bölümde bulundurulması gerekmektedir. Ayrıca iki ve daha fazla kompresör kullanılıyor ve bunlar hava tankına tek boru ile ulaşıyorsa, her kompresörün çıkışında çek valf olmak zorundadır.

Daha kapsamlı bilgi için iletişim adreslerimizden ve telefon numaralarımızdan uzman ekibimize ulaşabilir, her türlü sorunuza yanıt alabilirsiniz.



Randevu veya kapsamlı bilgi için talep oluşturabilirsiniz.

Copyright © 2018 EUROLAB Laboratuvar A.Ş. Teknik Belgelendirme A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.