GLOBALGAP

GLOBALGAP Nedir


GLOBALGAP Avrupa’nın önde gelen perakendecileri tarafından kurulmuş bir birlik olup tarımsal ürün üreticileri ile perakendeciler arasında toplantılar düzenlemekte, sürdürülebilir bir tarımın modern gereksinimlerine daha fazla yanıt verebilecek tarımsal ürünler yetiştirilebilmesine yönelik müşterek bir protokol hazırlanabilmesi için çalışmalar yürütmektedir. GLOBALGAP, Avrupalı büyük perakendeci süpermarketlerin raflarına koydukları tarım ürünlerinin güvenli ve insan sağlığına zararlı olmadığından emin olmak için bir araya gelip kurdukları ve uygulamaya koydukları bir girişimdir. Günümüzde tüm dünyada geçerli olan global bir standart haline gelmiştir. Avrupa’daki büyük perakendeci ve üreticilerin %70-80’i şu anda GLOBALGAP ’e üye veya kayıtlıdır.

Almanya’da bir sivil toplum hareketi olarak başlatılan GLOBALGAP standardı kısa sürede bir çok ülkede yayılmıştır. Çünkü Avrupa’nın önde gelen sebze meyve ithalatçıları, satın alacakları sebze ve meyveler için GLOBALGAP belgesini şart koşmaktadırlar. Avrupa’ya tarım ürünü satışında ülkeleri için avantaj elde etmek isteyen pek çok ülke, GLOBALGAP protokolüne uyum için yerel yasalar çıkarmışlardır

GLOBALGAP protokolü, genel olarak farklı tarım ürünlerini kapsıyor olsa da en yaygın şekilde meyve ve sebze üretiminde uygulanmaktadır. Almanya’da bir sivil toplum hareketi gibi başlayan bu çalışmalar kısa sürede bütün dünyaya yayılmıştır. Çünkü yaş meyve ve sebze alımında en büyük pazar Avrupa Birliği ülkeleridir ve bu ülkelerin yaptığı ithalat işlemlerinde GLOBALGAP Belgesi zorunlu bir belge olarak aranmaktadır. Avrupa’nın önde gelen meyve ve sebze ithalatçıları, satın aldıkları ürünler için GLOBALGAP Belgesi’ni şart koşmaktadır. Avrupa Birliği’ne tarım ürünü satan ülkelerdeki üretici firmalar için bu belgeye sahip olmak, önemli bir avantajdır.
Üçüncü ülkeler İyi Tarım Uygulamaları standartları yanında, bu protokole uyum sağlamak üzere gerekli yasal düzenlemeler de yapmaktadır. 

GLOBALGAP, hem bireysel çiftçilere hem de üretici - çiftçi gruplarına (örneğin kooperatifler, büyük ihracatçılar, paketleme evleri vs.) uygulanmaktadır; Üretici -Çiftçi gruplarından ayrıca Kalite Yönetim Sistem dokümanlarına ilişkin unsurları yerine getirmeleri ve üreticiler arasındaki bağlantıları yönetebilecek yeterlilikte olmaları da istenmektedir.

GLOBALGAP uygulamalarında şeffaflık ve izlenebilir olmak en önemli koşuldur. Ekilecek toprağın hazırlanmasından başlayarak üretimin bütün aşamalar ve tüketiciye sunulmasına kadar bütün süreçler kontrol altındadır ve her faaliyet kaydedilir.



Randevu veya kapsamlı bilgi için talep oluşturabilirsiniz.

Copyright © 2018 EUROLAB Laboratuvar A.Ş. Teknik Belgelendirme A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.