GLOBALGAP

GLOBALGAP’ın Gelişimi


GLOBALG.A.P standardı, esas olarak, kimyasal girdilerin kullanımını azaltarak, insan ve hayvan sağlığı ve güvenliğine yönelik sorumluluk sahibi bir yaklaşım benimsemesi, çiftlik işlerinin çevreye zararlı etkilerini en aza indirerek, çiftlikte besin maddelerinin nasıl üretildiği konusunda tüketicilerin endişelerini gidermek için tasarlanmıştır.

1990 yılında Avrupa market zincirleri ve tedarikçilerinin birliği (Eurep) tarafından İyi tarım uygulamaları için (GAP) kurulmuştur. Başlangıçta ismi Eurepgap iken sonrasıdan GlobalGap olarak adlandırılmıştır.Hali hazırda dünyanın en yaygı tarım Sertifikası programlarından birisi haline gelmiştir. GlobalG.A.P. standardı dünya pazarlarına ürünlerinizin açılması için müşteri ve müşterileriniz nezdinde ürününüzün güvenilirliğinin ispatı anlamına gelir.
Küçük bir çiftlik işletmesi dahi bu standardı uygulayabilir ve bu belgelendirme süreçlerini gerçekleştirebilir.

İyi Tarım Uygulamaları’nın (Good Agricultural Practices, GAP) esasları bu protokolde yer almaktadır. Para kazanma amacı olmayan ve özel bir araştırma enstitüsü olan Almanya’daki Euro Handelsinstitut, 2001 yılından itibaren EUREP’in yapılandırılması çalışmalarında sekretarya görevi yapmıştır. Daha sonra EUREPGAP Teknik ve Standartlar Komitesi kurularak, EUREPGAP dokümanlarının gözden geçirilmesi ve güncellenmesi çalışmaları bu komiteye devredilmiştir. Komite bir yandan iyi tarım uygulamalarına yönelik kriterleri ve standartları belirlemeye devam ederken, diğer yandan da belgelendirmeye yönelik çalışmalar başlatmıştır. 

Komite faaliyete başladıktan sonra birkaç kez dokümanlar yenilenmiştir. En son yenileme 2007 yılında yapılmıştır ve o tarihte EUREPGAP’'in ismi GLOBALGAP olarak değiştirilmiştir. GLOBALGAP Belgesi’ne sahip olan üretici kuruluş sayısında İngiltere, Hollanda ve İspanya başı çekmektedir. En fazla belge verilen tarım ürünleri ise patates, elma ve üzümdür.

GLOBALGAP Belgesi, her şeyden önce, üretici kuruluşlara, ürünlerine daha iyi bir pazar bulma imkanı verir. Bu belge firmaların rekabet gücünü arttırır ve piyasada rakiplerinin önünde olmasını sağlar. Bugün GLOBALGAP Sistemi’ni kuran perakendeci firmalar, Avrupa Birliği ülkelerine özellikle yaş meyve ve sebze gönderen üretici kuruluşların, mutlaka GLOBALGAP Belgesi’ne sahip olmalarını şart koşmaktadır.

Ancak bunun yanında ülkemizde, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından çıkarılan, İyi Tarım Uygulamalarına İlişkin Yönetmelik hükümleri gereğince, bu belgeye sahip olan üreticiler ya da üretici birlikleri, devletin tarımsal desteklerinden öncelikli olarak yararlanma imkanına sahip olmaktadır. Yine bu belgeye sahip olan üreticiler veya üretici birlikleri, ihtiyaç duydukları takdirde alacakları tarımsal kredilerde yüzde 60’lara varan oranlarda faiz indirimlerinden yararlanmaktadır.

GLOBALGAP belgelendirme çalışmaları aşağıdaki ürün sınıflandırmasına uygun şekilde yapılmaktadır:

Bitkisel üretim
IFA-1.1: Yaş meyva ve sebze
IFA-1.2: Biçilebilir ürünler
IFA-1.3: Yeşil kahve
IFA-1.4: Çay

Hayvansal üretim
IFA-2.1: Geviş getiren hayvanlar (sığır, koyun, süt sığırcılığı, buzağı ve dana)
IFA-2.2: Domuz
IFA-2.3: Kümes hayvanları
IFA-2.4: Hindi

Su ürünleri (yüzgeçliler, yumuşakçalar, kabuklular)
Bitkisel çoğaltım materyalleri standardı
PPM-1: Yaş meyva ve sebze
PPM-2: Biçilebilir ürünler
PPM-3: Çiçek ve süs bitkileri

Karma yem üretimi standardı
CFM-1: Hayvansal yem
CFM-2: Balık yemi



Randevu veya kapsamlı bilgi için talep oluşturabilirsiniz.

Copyright © 2018 EUROLAB Laboratuvar A.Ş. Teknik Belgelendirme A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.