FSSC 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi

FSSC 22000 Temel Prensipleri Nelerdir?


Gıda konusunda güvenliğin sağlanması konusundan bahsedilirken çok geniş bir süreçten bahsedilmektedir. Tonlarca gıda maddesinin tarladan sofraya kadar olan sürecinde gıda güvenliği sistemlerinin çok daha etkin şekilde kullanılması gerekmektedir. 

Gıda ticareti global boyutta yapılmaktadır ve tüketicilere büyük faydalar sunmaktadır. Keza tüketiclere, onların talep ve beklentilerini karşılayan kaliteli, güvenilir ve uygun fiyatlı gıda maddeleri sunulmaktadır. Tüm bunların yanında gıda maddelerinin çeşitliliği de gün geçtikçe artmaktadır. 

FSSC 22000 bütün gıda aşamalarında bulunan işletmelerin, gıda gücenliğini sağlamak amacıyla denetim, gözetim, belgelendirme için belirl, şartları içeren küresel alanda kabul görülen bir standarttır. ISO 22000 ve PAS 220 standartlarının birleştirilmesi yani FSSC 22000 standardı, ISO 22000:2005 standardı ve PAS 220:2008 standartlarını temel alarak oluşturulmuş.

Gıda konusunda yaşanan gelişmeler, güvenilir ve sağlıklı gıda maddeleri üretimi ve tüketiminde yeni sistemlerin ortaya çıkmasını ve sağlık konusunun her zaman öncelikli olarak ele alınmasını zorunlu kılmaktadır. GAP (Good Agricultural Practices, İyi Tarım Uygulamaları), GMP (Good Manufacturing Practices, İyi Üretim Uygulamaları), GHP (Good Hygiene Practices), İyi Hijyen Uygulamaları) ve HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points, Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları) gibi çeşitli standartlar ve akreditasyon uygulamaları bu zorunluluğun bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Bu uygulamalardan biri de FSSC 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi’dir.

Gıda güvenlik sistemlerinin temel amacı, gıda kaynaklı tehlikelerin düşürülmesi için etkin bir yöntem getirmektir. Bütün bu sistemlerin özünde tarladan tüketicinin sofrasına kadar (farm to table) gıda güvenliği yaklaşımı bulunmaktadır.

FSSC 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi’nin temel ilkeleri aşağıdaki gibi sıralanabilir.

Üretimin herhangi bir aşamasında risk teşkil edecek durumlar tespit edilmiş ve değerlendirilmiş olmalıdır. Yani risk analizleri yapılmış olmalıdır.
Risk teşkil edecek durumlar için gerekli önlemler önceden alınmış olmalıdır. Yani kontrol noktaları ve risk görüldüğü anda ne yapılacağı tespit edilmiş olmalıdır.
Gıda üretiminin bütün süreçleri belirlenmiş olmalıdır. Yani hammadde alımı, katkı maddeleri kullanımı, paketleme malzemelerinin seçimi ve son ürün özellikleri ayrıntılı olarak belirlenmiş olmalıdır.
Gıda zinciri üzerinde yer alan bütün süreçler izlenebilir olmalıdır.




Randevu veya kapsamlı bilgi için talep oluşturabilirsiniz.

Copyright © 2018 EUROLAB Laboratuvar A.Ş. Teknik Belgelendirme A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.